Participarea tinerilor din Eparhia Devei și Hunedoarei la ITO 2017

Cu binecuvântarea și prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, tinerii din cuprinsul eparhiei noastre au participat la cea de a patra ediție a Întâlnirii Internaționale a tinerilor ortodocși.

ITO 2017 a reprezentat pentru tinerii participanți un motiv de bucurie, joc, înălțare, comuniune și libertate duhovnicească. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 1-4 septembrie la Iași. Aici, organizatorii i-au întâmpinat pe cei peste 6000 de participanți cu diverse activități, ateliere, momente culturale și duhovnicești cu tema „Tânărul în căutarea libertății!”.

Din partea Episcopiei Devei și a Hunedoarei au participat 50 de tineri însoțiți de părintele Radu Scânteie. Aceștia au avut prilejul sa descopere bogăția culturală și religioasă a capitalei Moldovei. Amintim câteva momente importante precum: deschiderea festivă a ITO 2017 cu participarea reprezentanților a peste 30 de țări, rugăciunile de dimineață și de seară, conferința Părintelui Constantin Necula, atelierele de dezbatere pe tema libertății, închinarea la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, Sfânta Liturghie arhierească, moment festiv de mare sensibilitate duhovnicească continuat de „Marșul Tinereții”, marș care s-a întins aproximativ de-a lungul a 2 km, concertul de muzică populară susținut de formația condusă de maestrul Nicolae Botgros și urmat de concertul trupei Holograf. Evenimentul internațional s-a încheiat cu predarea ștafetei de către tinerii din Iași tinerilor din Mitropolia Ardealului. Redăm în continuare câteva impresii ale tinerilor din cuprinsul Episcopiei Devei și Hunedoarei:

„Rolul ITO și totodată data la care se petrece are un rol foarte important deoarece pentru un tânăr care în timpul anului școlar sau universitar muncește, ajunge în vacanța de vară să participe la majoritatea festivalurilor  muzicale sau culturale care servesc la recreerea sa din punct de vedere fizic, această întâlnire ITO are ca scop o recreere spirituală și mentală a tânărului” Alex L.

 „Mi se pare că ITO este foarte binevenit pentru cei care încep să își facă o idee despre universul spiritual creștin ortodox întrucât la ITO găsesc o întreagă familie suport.” Ioan H.

 „ITO îl aduce pe Hristos în intimitatea sufletească a tinerilor chiar în mijlocul preocupărilor și problemelor cu care se confruntă.” Pr. Radu

 „ITO este un festival, un festival în care Hristos devine central coborând în mijlocul tinerilor oriunde s-ar găsi aceștia și arătându-le că în El toate căutările lor își găsesc sens și răspuns. Nimeni nu răspunde mai adânc nevoii de libertate a tânărului decât Cel ce este libertatea iar libertatea este jurnalul fericirii fiecăruia.” Alex V.

 „A fost o experiență nouă pe care aș repeta-o. Am legat prietenii noi. M-a bucurat implicarea Bisericii în viața noastră, a tinerilor.” Ciprian C.

 „Consider că a fost una dintre cele mai tari experiențe din viața mea. Aș repeta-o cu mare drag dacă voi avea ocazia să merg la Sibiu. Nu aș fi crezut că mă pot simți atât de bine cu persoane pe care nu le-am cunoscut. ITO mi-a amplificat credința și m-a apropiat de Biserică.” Alex B.

 „La început mi-a fost frică pentru că nu credeam că mă voi integra dar când am ajuns acolo toată lumea a fost foarte prietenoasă. ITO m-a ajutat să înțeleg altfel mesajul Bisericii.” Almeida K.

 „În primul rând mi-a plăcut că nu a fost totul legat de formalism religios ci au fost diverse activități cu teme de actualitate. Mi-a plăcut în mod deosebit conferința Pr. Necula pentru că ne știe nevoile și grijile.” Bogdan U.

 „Pentru mine ITO înseamnă mai mult decât o simplă adunare a tinerilor, înseamnă o dovadă clară că Ortodoxia nu este de domeniul trecutului, ci este cât se poate de actuală și se adresează tuturor categoriilor de vârstă, în special tinerilor. Mi-a plăcut cel mai mult atmosfera de prietenie de la ITO.” Ștefan L.

 „Mi-a plăcut la ITO faptul că tinerii au fost mult mai deschiși să discute despre temele propuse la dezbateri comparativ cu edițiile trecute. Cel mai mult mi-a plăcut conferința părintelui Necula. Cred că ITO ajută pe tineri să se apropie de Biserică pentru că aici reușesc să îi înțeleagă mesajul.” Ana-Maria P.

 „Am fost acum 2 ani la Cluj și mi-am dorit să retrăiesc sentimentul ITO de data asta la Iași. Cred că ITO ne ajută să ne apropiem mai mult de Biserică.” Dragoș P.

 „Mi-a plăcut foarte foarte mult. M-am simțit foarte bine în cadrul grupului. A fost o experiență foarte frumoasă pe care cu siguranță vreau să o retrăiesc la Sibiu, la anul. Cel mai mult mi-a plăcut „Marșul Tinereții” când toată lumea ne zâmbea și ne saluta.” Andreea S.

 „A fost o experiență inedită. Nu credeam că mă voi simți așa de bine. A fost o emoție pură pe care nu o pot explica în cuvinte. Am o altă viziune despre Biserică.” Arina C.

 „Am fost foarte bucuroasă pentru că am fost înconjurată de tineri care îmi împărtășesc opiniile și iubirea față de Hristos. Cel mai mult mi-a plăcut „Marșul Tinereții” pentru că m-am simțit mai mândră ca niciodată!” Andreea B.

 „Mi-au plăcut dezbaterile, am nimerit un profesor fain de fizică. Îmi doresc să merg și la anul!” Ioana S.

 „ITO? O experiență care te poate schimba. Cel mai mult mi-au plăcut oamenii și faptul că eram toți împreună. ITO mi-a dat poftă de rugăciune!” Lavinia I.

 „ITO a reprezentat un eveniment pentru tineret, pentru partea duhovnicească. Aici am reușit să mă regăsesc în spiritul altor tineri. Mi-au plăcut momentele din timpul marșului când toți strigau același lucru. Se vede că Biserica Ortodoxă Română începe să umple „gaura dintre generații”, e mai tânără Biserica.” Alex D.

 „Mi-a plăcut foarte mult conferința Pr. Necula, mi-a plăcut de asemenea că am fost foarte mulți la marș și că ieșeau oamenii cu icoane la geamuri și ne salutau. ITO este o experiență minunată la care vreau să particip în fiecare an.” Cristina S.

 „Am fost și în ceilalți ani dar aici a fost o atmosfera mai bună între noi și oameni. Sunt mândră că am participat la acest eveniment pentru că este un mod prin care noi ortodocșii arătăm lumii că ne pasă de tineri. Pentru mine ITO reprezintă locul unde sufletul îți vibrează de fericire.” Mălina O.

 „A fost fain, aș repeta experiența ITO. Mi-ar fi plăcut mai multe activități cu ceilalți. Aș fi vrut să fie mai multe zile cu conferințe în genul celei susținute de părintele Necula.” Bianca P.

 „A fost foarte șmecher. Eu nu prea sunt cu Biserica, dar am descoperit lucruri noi care m-au deschis pentru Biserică. Mi-a plăcut foarte mult Iașiul și oamenii de la ITO, mi-au transmis emoții foarte puternice și pozitive.” Maria P.

 „A fost foarte frumos. Abia aștept să merg din nou la anul. Cel mai mult mi-a plăcut conferința Pr. Necula! Nu mă așteptam să cunosc atât de multă lume!” Antonia B.
„Cred că cel mai impresionant moment ITO a fost „Marșul Tinereții” care a antrenat atât tineretul prezent la întâlnire cât și oamenii din Iași. Aș mai repeta experiența pentru că este un lucru minunat să îți arăți în mod public dragostea față de țară și faptul că ești ortodox și nu ți-e rușine cu aceasta.” Oliver C.

 „ITO Iași 2017, nu doar că mi-a oferit amintiri de neuitat, ci m-a făcut trăiesc dincolo de definiții, vărsând o lacrimă cu cel ce plânge, adăugând zâmbetul meu altor 6000 de zâmbete și trăind un fior unic, ce m-a făcut să realizez că veșnicia nu se poate câștiga altfel, decât prin iubirea de aproapele! Sunt recunoscătoare că am avut șansa să fac parte din această minune și cred că Biserica Ortodoxă, prin această întâlnire poate salva inimi, poate aduce rod însutit!” Maria R.

 „ITO a însemnat în primul rând comuniune, puternic manifestată în timpul marșului, pe care l-am simțit ca fiind o formă de mărturisire a noastră, a celor din biserică, necesară pentru cei „căldicei”. Nu știu în ce măsura reușește biserica prin aceste evenimente să își transmită mesajul către tineri, dar cu siguranță le demonstrează că pot găsi bucurie și în afara ofertelor mediatizate. O experiență de neuitat.” Laura T.

 „La fel ca celelalte ediții ITO și aceasta a fost un real succes, reunind oameni din toată lumea într-un cuget. Am cunoscut tineri minunați dornici de a-și împărtăși dragostea unul față de celălalt și a lega prietenii frumoase.” Antoniu P.

 „Pentru mine ITO 2017 a fost un izvor de nădejde. Nu mă așteptam, sincer, să ia atâta amploare… Și da, Hristos chiar era în mijlocul nostru. Mi-a plăcut enorm conferința Pr. Constantin Necula și cu siguranță mă voi folosi de vorbele cuvioasei Siluana. Imnul de asemenea mi-a devenit ringtone… Hristos în mijlocul nostru!” Adrian C.


GALERIE FOTO