Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit Monumentul Unirii din Alba Iulia


Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit sâmbătă, 1 Decembrie 2018, Monumentul Unirii din Alba Iulia. La aproximativ două ore după slujba de sfințire, Monumentul și Podul Unirii au fost inaugurate de Președintele României, Klaus Iohannis.

Preafericirea Sa participă la Alba Iulia împreună cu Patriarhul Teofil al Ierusalimului, cu Arhiepiscopul Irineu și cu alți ierarhi la ceremoniile dedicate Zilei Naționale, la împlinirea unui secol de la Marea Unire.

Monumentul Unirii este situat în Parcul Unirii din Alba Iulia. Are 20 de metri înălţime, este din piatră și este format din patru cruci unite în partea de sus.

Evenimentul a fost transmis live de Trinitas TV și poate fi vizualizat aici.

Monumentul Unirii sfințit sâmbătă de Patriarhul Daniel. ©Basilica.ro

Inaugurarea oficială a monumentului

După slujba de sfințire, monumentul a fost inaugurat de Președintele României, Klaus Iohannis, în jurul orei 15:00.

În discursul rostit cu acest prilej, Președintele României a subliniat că este „onorat să fie Președinte al României în perioada Centenarului Marii Uniri” și „foarte bucuros să trăiesc aceste momente în mijlocul dumneavoastră”.

„Noi, cei de astăzi, avem privilegiul de a fi moștenit rodul celui mai important proiect concretizat vreodată în spaţiul strămoşilor noştri. Este datoria și responsabilitatea noastră de a omagia trecutul și de a insufla generațiilor viitoare idealurile naționale, reîncărcate cu noi semnificații”, a adăugat Klaus Iohannis.

Înainte de inaugurarea Monumentului Unirii, Părintele Patriarh a sfințit două plăci omagiale dedicate făuritorilor Unirii din 1918 și a oficiat o slujbă de Te Deumîn fața Catedralei Reîntregirii.

Mii de persoane au participat sâmbătă la momentele solemne ale reconstituirii Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, la citirea „Cuvântării lui Vasile Goldiș”, a „Rezoluțiunii Adunării Naționale” și a „Declarației de Unire”.

Evenimentele vor continua la Alba Iulia cu defilarea trupelor și tehnicii militare pe Bulevardul „1 Decembrie 1918”, concerte și spectacole folclorice.

Programul complet al sărbătorii de 1 Decembrie la Alba Iulia poate fi consultat pe Ziarul Unirea.

Foto credit: Mircea Florescu / Basilica.ro


GALERIE FOTO