Prăznuirea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, a adunat mulţimi de credincioşi la Catedrala mitropolitană din Sibiu, unde Sfânta Liturghie din ziua de hram pentru acest locaş de cult reprezentativ pentru întreaga Transilvanie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, cu Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte membri ai Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, protopopi, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna” din Sibiu şi slujitorii Catedralei mitropolitane.
Au fost prezenţi la sărbătoarea Catedralei mitropolitane din Sibiu parlamentari, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, doamna Daniela Cîmpean, primarul Sibiului, doamna Astrid Fodor, academicieni, alături de alte oficialităţi şi oaspeţi.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan-Alexandru Streza. Colinde tradiţionale au cântat în cadrul Sfintei Liturghii tinerii de la Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români, filiala Baia Mare.
Unul dintre diaconii slujitori, Daniel Crişcă, a fost hirotonit preot pentru Parohia Ighişu Vechi, judeţul Sibiu.
Binecuvântare şi ocrotire
Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă. Predica părintelui Ioachim Tomoiagă a evidenţiat viaţa, minunile şi modelul de credinţă şi apostolat pentru Hristos oferit de cei doi mari sfinţi prăznuiţi pe 30 noiembrie, Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
„Sfântul Apostol Andrei a încreştinat poporul român şi este ocrotitorul României. Mai mult decât atât, Biserica noastră a hotărât ca frumoasa şi minunata Catedrala a Neamului Românesc să-i fie închinată spre ocrotire, pe lângă hramul principal pe care îl are, Înălţarea Domnului, ziua în care poporul român îşi cinsteşte eroii şi martirii”, a subliniat arhimandritul Ioachim Tomoiagă.
La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Mitropolit Laurenţiu a mulţumit ierarhilor, preoţilor, oficialităţilor, oaspeţilor şi credincioşilor pentru participarea şi la hramul din acest an al Catedralei mitropolitane din Sibiu.
„Hramul este cea mai mare sărbătoare pentru o comunitate şi este legată de ocrotitorul locaşului cel sfânt. Catedrala noastră are hramul Sfintei Treimi, dar s-a adăugat prin canonizarea primului Mitropolit al Transilvaniei, Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, ocrotirea acestui sfânt care se află alături de noi prin sfintele sale moaşte care înfrumuseţează şi întăresc toată lucrarea care se săvârşeşte aici, în Catedrala aceasta minunată”, a spus ierarhul.
Sărbătoarea s-a încheiat cu ceremonia de acordare a două distincţii oferite de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Părintele Patriarh Daniel a oferit prin intermediul ÎPS Mitropolit Laurenţiu distincţia „Ordinul Sfântului Ioan Gură de Aur” părintelui profesor Dorin Zosim Oancea, ajuns la vârsta de 70 de ani, cu o bogată activitate academică şi de dialog ecumenic şi teologic în cadrul Patriarhiei Române. De asemenea, distincţia „Ordinul Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul” a fost oferită arhid. prof. univ. dr. Ioan Ică Jr., în semn de apreciere a vastei activităţi de traducere în limba română a operelor de teologie răsăriteană şi nu numai.
Sursa: mitropolia-ardealului.ro
GALERIE FOTO