Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe în Episcopia Devei și Hunedoarei

Astăzi, 23 aprilie 2015, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica cu hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe a Mănăstirii Cucuiș din județul Hunedoara, înconjurat fiind de un ales sobor de preoți și diaconi.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia, din parinți creștini. A trăit în vremea împăratului Dioclețian (secolul al IV-lea). Datorită vitejiei și victoriilor sale, ajunge conducător de armata. În anul 303, împăratul Dioclețian va începe lupta împotriva creștinilor. Au fost dărâmate lăcașuri de cult, interzise adunările creștinilor, arse cărțile sfinte, iar cei ce refuzau să aducă jertfa zeilor erau uciși. În fata acestei situații, Sfântul Gheorghe nu se ferește sa-și mărturisească credința în Hristos, motiv pentru care va fi întemnițat. Va fi supus la diverse chinuri: loviri cu sulița, tras pe roată, îngropat în var, lespezi de piatră puse pe piept, dar nici o tortură nu l-a făcut să renunțe la credința sa. Cei prezenți la aceste suferințe, uimiți de faptul că Sfântul Gheorghe a rămas nevătămat și că a înviat un mort, au renunțat la credința păgână și au primit credința în Hristos. Minunea învierii celui decedat a convins-o și pe împărăteasa Alexandra, soția lui Dioclețian, să îmbrățișeze creștinismul. Pentru că nu a lepădat credința în Hristos, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este condamnat la moarte prin decapitare, în ziua de 23 aprilie 304, rămânând de atunci zi de prăznuire.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Gurie a subliniat faptul că Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, prin vitejia și tăria sa în credința lui Hristos, a biruit deșertăciunile vremelnice ale acestei lumi, mărturisind chiar până la moarte dreapta credință în Cel care este Biruitorul iadului și al morții și chezașul vieții noastre celei veșnice în Împărăția Cerurilor. Prin faptele sale, a mai amintit Preasfinția Sa, Sfântul Gheorghe devine un model de urmat pentru noi, toți creștinii, mai ales în vremurile de astăzi, când provocările lumii contemporane ne solicită mărturisirea dreptei credințe în Mântuitorul nostru Iisus Hristos chiar până la moarte, cum este cazul creștinilor prigoniți astăzi din diferite zone ale lumii. De asemenea, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să fie împreună lucrători și următori lui Hristos pe calea mântuirii, reliefând în acest sens rolul deosebit pe care îl au mănăstirile în contextul misiunii Bisericii astăzi. Mănăstirea, indiferent de Sfântul pe care îl are ca ocrotitor, este întâi de toate Grădina Maicii Domnului, în mijlocul ei petrecându-se numeroase minuni și fiind pentru mulți punte de întoarcere la Hristos.


GALERIE FOTO