Sfânta și Marea Joi la Catedrala Episcopală din Deva


În Sfânta și Marea Joi, 29 aprilie 2021, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În Joia din Săptămâna Pătimirilor, conform Sinaxarului acestei zile, urmând predaniilor Sfintelor Evanghelii și dumnezeieștilor Apostoli, prăznuim patru lucruri: sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de Taină – încredințarea înfricoșătoarelor Taine, rugăciunea cea mai presus de fire și vânzarea Domnului.

Sfânta Liturghie oficiată în Joia Mare are o rânduială specială, săvârșindu-se unită cu Vecernia. În cadrul slujbei se pregătește și Sfântul Agneț special, care va fi uscat și apoi sfărâmat în a treia zi de Paști, urmând a fi păstrat în Sfântul Altar de-a lungul întregului an, pentru a fi împărtășiți cei nou botezați, cei bolnavi și cei ce se împărtășesc în regim de urgență.


GALERIE FOTO