Sfântul Ierarh Nicolae | Hramul Catedralei Episcopale din Deva


Miercuri, 6 decembrie 2023, în ziua pomenirii Sfântului Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei – făcătorul de minuni, la Catedrala Episcopală din Deva a fost sărbătorit hramul de iarnă.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, alături de soborul de preoți și diaconi. La slujbă a fost prezent și Preasfințitul Părinte Episcop Daniil Stoenescu. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Sfântul Ierarh Nicolae” a Catedralei Episcopale, dirijată de Preotul Daniel Balea.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a explicat că Sfântul Ierarh Nicolae este atât de iubit și de cinstit de către credincioși deoarece, prin viața sa sfântă, a întruchipat dragostea și bunătatea lui Dumnezeu, împărtășind multă milostenie contemporanilor săi. De asemenea, Preasfinția Sa a amintit și de activitatea întâiului Episcop al Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Gurie, care, asemenea Sfântului Ierarh Nicolae, a arătat dragoste și bunătate față de toți.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba Parastasului, fiind pomeniți Episcopul Gurie Georgiu, al cărui mormânt se află în pronaosul Catedralei, stareța Mănăstirii Prislop, Pavelida stavrofora, și ctitorii lăcașului de cult trecuți la cele veșnice.

Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a rostit un cuvânt despre râvna și verticalitatea pe care Sfântul Ierarh Nicolae le-a arătat pentru păstrarea adevărului de credință în Biserica lui Hristos. În continuare, Preasfinția Sa a acordat distincția eparhială „Ordinul Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop pentru mireni” doamnei deputat Vetuța Stănescu, domnului deputat Ilie Toma și domnului Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara. De asemenea, Arhipăstorul hunedorean a adresat un cuvânt de mulțumire ierarhilor prezenți, soborului slujitor, reprezentanților autorităților centrale, județene și locale, reprezentanților instituțiilor publice, și tuturor credincioșilor prezenți astăzi la sărbătoarea Catedralei Episcopale din Deva.


GALERIE FOTO