„Și noi am fost la ITO 2018” – mărturii ale tinerilor din Episcopia Devei si Hunedoarei


Cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, eparhia noastră a fost reprezentată cu entuziasm la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși, desfășurată la Sibiu în perioada 6-9 septembrie 2018.

O sută de tineri voioși, implicați activ în viața parohiilor sau în cadrul centrelor de tineret „Orthocaffè”, însoțiți de Părintele Radu Scânteie, au participat la activitățile pregătite minuțios de către organizatori.

Dintre acestea, amintim: festivitatea de deschidere care a avut în prim-plan prezentarea delegațiilor participante, atât din țară, cât și din străinătate, acestea bucurându-se de prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, însoțit de mai mulți arhierei; dezbateri pe tema întâlnirii: „Unitate. Credință. Neam.”; conferința Excelenței sale, domnul ambasador Emil Hurezeanu; procesiunea Unității; participarea la Sfintele Liturghii Arhierești, unde atât Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu Streza, gazda evenimentului, cât și alți ierarhi, reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe surori, au rostit cuvinte de învățătură adresate tinerilor. De asemenea, participanții au avut ocazia să-și fructifice talentele artistice și practice în cadrul atelierelor special amenajate la Muzeul ASTRA (olărit, țesut, împletit, prelucrarea lemnului). Serile au culminat cu surprize muzicale și teatrale susținute de artiști consacrați.

Ca un corolar al Liturghiei Duminicale, ștafeta Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși, asemenea flăcării olimpice, a fost predată gazdei de anul viitor, Arhiepiscopia Craiovei.

Amalgamul de trăiri și emoții pe care l-am experimentat, îl vom exprima prin părerile prietenilor noștri, cărora le-am cerut ajutorul:

„ITO2018: trăit-am un centenar de sentimente, începând cu bucuria reîntâlnirii și culminând cu fericirea comuniunii cu aproapele, în Hristos! Sibiul…mai mult decât o gazdă bună… Un leagăn al prăznuirii dimpreună a izbândei strămoșilor noștri de o sută de ani! Tumult de trăiri, pe care niciun alt îndemn nu l-ar sintetiza mai bine, decât cel pe care, noi, 3000 de suflete îl strigăm: „Hristos în mijlocul nostru!” (Radeș Maria)

„Întâlnirea tinerilor ortodocși, pentru mine este un eveniment de neuitat! Spun asta, fiindcă acolo auzi un Crez spus cu tărie și siguranță de o mulțime de suflete tinere și puternice; fiindcă acolo se leagă noi prietenii; fiindcă acolo găsești încă o parte din tine privind la cei din jur; fiindcă acolo o rugăciune spusă pare că urcă mai ușor spre cer; fiindcă acolo mereu afli lucruri și locuri noi; fiindcă acolo îți vine mereu și mereu să zâmbești, să râzi, să te bucuri de tot ce se petrece în jurul tău. Și cel mai important lucru este că acolo se vede efervescența tinereții. O tinerețe care e însetată de cunoaștere. Pot să spun că asta se întâmplă de fiecare dată în cadrul unei astfel de întâlniri. Anul acesta la Sibiu am simțit cu adevărat că sărbătorim un an centenar. Când auzeam tinerii cum strigă:”100 de ani de România!” mi se umplea sufletul de bucurie și îmi era mai ușor să înțeleg dorința arzătoare a strămoșilor noștri de a avea această țară minunată, auzind strigătele puternice ale acestor tineri. E minunat să fii tânăr! Și mai ales un tânăr ortodox.” (Neagu Miruna)

„ITO rămâne evenimentul cel mai drag sufletului meu. A fost o experiență emoționantă și deosebită pentru că am avut ocazia să îmi exprim principiile, credința și iubirea de țară alături de oameni sinceri, frumoși și plini de dăruire”. (Bozdog Andreea)

„ITO 2018, sau o scurtă vizionare a unei Românii mai bune, așa aș putea caracteriza cele patru zile magice trăite la Sibiu. Fiind primul meu ITO, nu am știut la ce să mă aștept dar la plecarea mea de aici am rămas cu un singur gând: la anul vreau iar! Zic acest lucru deoarece în aceste 4 zile am văzut ce înseamnă tineretul ortodox și nu ceea ce cred cârcotașii, niște spălați pe creier, ci niște oameni normali care își centrează viața în jurul lui Dumnezeu și își ghidează principiile dupa modelul omului cu iubire de Hristos. Am fost plăcut surprins să văd deschiderea la idei a Bisericii o dată prin acest eveniment și în al doilea rând prin workshop-ul de comunicare în care tema era apropierea Bisericii către tânărul ortodox. De asemenea ITO mi-a arătat că nu suntem niciodată singuri, suntem mereu împreună, o dată noi cu noi și în al doilea rând suntem mereu împreună întru Domnul. În concluzie aș vrea să spun că prin ITO a renăscut în mine ideea că România poate să devină o țară civilizată și bazată pe principii corecte datorită tinerei generații. Doamne ai grijă de români!” (Manea Robert)

„Chiar dacă a fost a 3-a oară când am luat parte la acest eveniment, pot spune că a fost o experiență cu totul nouă. Deși eram obișnuit cu atmosfera unei întâlniri de asemenea proporții, ITO 2018 a reușit să mă facă să simt aceleași emoții și trăiri ca la început. Un lucru care mi-a plăcut foarte mult a fost însăși ideea centrală a evenimentului: „Unitate. Credință. Neam”, care arată strânsa legătură dintre Biserica Ortodoxă și Poporul Român, ce a culminat cu formarea României Mari. Gândul cu care am rămas după cele 4 zile petrecute la Sibiu este acela că putem prăznui cu adevărat veacul de existență al României doar dacă rămânem uniți de aceleași valori absolute: dragostea pentru Dumnezeu, pentru aproapele și pentru neam”. (Ștefan Cătălin)

„ITO 2018 mi-a oferit o perspectivă nouă asupra modului în care, tineri ca și mine, care mi-au devenit exemple pe această cale, se raportează la Biserică și caută să afle în Ortodoxie un mod de a fi și de a-și trăi viața cu rost. Cel mai mult m-a impresionat Marșul Unității care ne-a demonstrat că noi, tinerii ortodocși, nu suntem singuri, ci trăim într-o permanentă comuniune, indiferent de colțul de țară sau de lume în care ne-am afla, alături de Bisericile, de preoții și de prietenii noștri care fac posibilă ITO an de an, cu aceeași bucurie și dragoste…” (Oaida Ana)

„ITO 2018 a însemnat pentru mine înainte de toate o călătorie spirituală și culturală totodată. Prin bucuria întâlnirii cu tineri ortodocși din Bisericile surori, în rugăciune și comuniune, binecuvântați de Părintele Patriarh, am avut sentimentul că mă aflu în vremurile apostolice, când toți erau uniți în dragostea pentru Domnul Hristos, conștienți fiind că unde este El, nu mai încape întristarea. În capitala Transilvaniei, Sibiul, mi-am amintit de jertfa înaintașilor, care, prin sângele lor, au construit ceea ce se cheamă astăzi România. Și pentru ei avem datoria să nu uităm.” (Manițiu Călin)

„Din culisele ITO am rămas cu imaginea bucuriei de a face ceva pentru celălat chiar dacă emoțiile şi oboseala îşi spuneau cuvântul. Acest lucru l-am realizat alături de o echipă unită. Acum, la finalul experienței ca voluntar la ITO 2018, mi-am dat seama că energia consumată în timpul evenimentului a fost răsplatită cu satisfacția unei reuşite şi cu bucuria de a cunoaşte oameni faini.” (Ștef Cristina – voluntar responsabil pentru delegația EDH)

„ITO este ok și foarte fain la nivel uman și tineresc, conform vârstei participanților. Nu pot spune că m-am bucurat 100% cum am făcut-o dățile trecute când am fost participant. Acum, ca voluntar, ai mai multe responsabilități. Când vezi că lumea te înjură, se supără, sau te îmbrățișează, atunci înseamnă că îți faci treaba! Și eu personal mă conving tot mai mult că B.O.R. are niște tineri faini și însetați după Dragoste.” (Sibiu Denisa – voluntar responsabil pentru delegația EDH)

Ciurea Dumitru-Adrian

Cosma Oliver-Grigorie

13.09.2018


GALERIE FOTO