Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, la Liceul Tehnologic „Crișan” din Crișcior s-a desfășurat în data de 07. 11. 2016 a VII –a ediție a Simpozionului „Creștinism, istorie, cultură”. Eveniment cuprins încadrat în tematica „Anului omagial al educației religioase pentru tineret și a anului comemorativ al Sfântului Ierarh Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești.”
La cea de a șasea aniversare a hramului Paraclisului școlii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a avut loc luni, 09. 11. 2015, în cadrul Liceului Tehnologic „Crișan” din Crișcior simpozionul interjudețean „Creștinism, națiune, modernism”. Grupat pe trei secțiuni, Religie, Istorie și Didactică, simpozionul a întrunit participări din Bacău, Arad, Petroșani, Deva, Brad.
Simpozionul s-a organizat la inițiativa domnului profesor de religie Benea Daniel Constantin cu implicarea domnilor profesori Crâsnic Mirela, Hărduț Adriana, Miclea Laura, Pleșa Mihaela, și a doamn bibliotecar Pașca Loredana. Subliniem susținerea morală și implicarea echipei manageriale reprezentată de Domnul Director Jurca Cosmin și Doamna Director adjunct Oancea Otilia, care au oferit suport de consultanță necondiționat. Simpozionul a fost onorat de prezența Pr. Radu Trifon, consilier pentru învățământ, delegatul Episcopiei Devei și Hunedoarei, care după oficierea slujbei de Tedeum a transmis cuvântul de binecuvântare a Preasfințitului Părinte Episcop Gurie. De asemenea au participat Pr. Prot. Ioan Petru Diniș, Pr. Ioan Jorza, Pr.Stan Gheorghe și pr. Adrian Ioan Talpaș, fost elev al acestui liceu întocmai ca și părintele protopop. Simpozionul a atins teme de actualitate și a propus soluții de raportare la problemele actualei modalități de abordare a existenței.
În condițiile actuale ale societății considerăm imperios necesară prevenirea comportamentelor deviante prin formarea personalității elevilor în deplină armonie cu valorile perene verificate în timp îndelungat, devenite un fond de permanențe favorabile trăiniciei vieții ce răzbat din credința și istoria poporului nostru. Apelul la acest fond de permanențe autentice este reperul care îl responsabilizează pe tânăr în fața anturajelor nocive care reprezintă un real pericol în societatea modernă și cu efecte negative pe termen lung. Considerăm că bagajul informațional oferit de școală printr-o pedagogie riguros planificată, atât din punct de vedere al mijloacelor de învățământ, al metodelor de predare, dar și al inter-relaționării între materii, toate înlănțuite de credința și istoria poporului nostru, vor genera omul frumos al generației de mâine, fapt urmărit și de acest simpozion.
Menționăm implicarea pentru buna organizare a activităților simpozionului a unui grup de elevi inimoși ai școlii noastre care au dat un plus de prestigiu atât simpozionului cât și școlii. Este vorba de elevii care au dat răspunsurile la slujba de Te-Deum care a lansat simpozionul: Iga Ionuț, Muntean Andrei, Popa Bogdan, Matei Raul Laurențiu, Luca Bogdan, dar și elevi care au finalizat în școala noastră și care au resimțit nevoia de a participa la simpozion și, prin aceasta de a revizita școala.
Simpozionul a întrunit tematici actuale generate de titlu care au dezbătut probleme contemporane din perspectiva diferitelor domenii ale culturii și spiritualității. Considerăm importantă continuitatea acestui simpozion întrucât, anual, simpozionul ocazionat de hramul paraclisului reunește într-un gând al credinței comuniunea dintre tineri și profesori din diferite domenii de activitate școlară.
Prof. Benea Daniel Constantin