Sobor de arhierei la hramul Episcopiei Severinului şi Strehaiei


Severin09Sâmbătă, 26 decembrie 2015, la invitația Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și al Strehaiei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a slujit în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, cu prilejul prăznuirii Sfântului Nicodim cel Sfințit de la Tismana, ocrotitorul Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Sfântul Cuvios Niodim cel Sfinţit de la Tismana este cel care a înfiinţat acum mai bine de 600 de ani Mănăstirea Vodiţa şi tot de numele său este legat începutul vieţii monahale la alte trei mănăstiri din Episcopia Severinului și Strehaiei: Topolniţa, Coşuştea Crivelnic şi Gura Motrului. Sfântul a întemeiat şi alte biserici în ţinuturile Mehedinţiului, iar din timpul său oamenii ţin sărbătoarea numită Ciumarca, ce aminteşte de minunile vinedecărilor de ciumă pe care Sfântul le-a săvârşit.

Cu prilejul prăznuirii Sfântului Nicodim, în fiecare an, la bucuria credincioşilor mehedinţeni, iau parte oaspeţi veniţi atât de aproape cât şi de departe. În acest an, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisul iar din soborul de arhierei au mai făcut parte: Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi al Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi al Romanaţilor, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi al Hunedoarei şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria.

Sute de credincioşi au fost prezenţi la Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, cinstindu-l în chip deosebit pe reorganizatorul vieţii monahale de la nord de Dunăre. Rugăciunile drept-slăvitorilor creştini s-au îndreptat şi către Născătoarea de Dumnezeu, cea care la plinirea vremii a născut pe Mântuitorul Hristos și al cărei sobor este prăznuit astăzi.

Sursa: Biroul de presă al Episcopiei Severinului și Strehaiei


GALERIE FOTO