Spectacol de teatru dedicat Marii Uniri


Miercuri, 27 iunie 2018, cu binecuvântarea și în prezența Preasfinţitului Părinte Gurie, Episcopul Devei şi al Hunedoarei, a avut loc la Sala Teatrului de Artă din Deva, în cea de-a treia seară a manifestării culturale Zilele Credinței și Culturii la Deva, ediția a V-a, spectacolul de teatru cu piesa ZIDITORI AI MARII UNIRI, susținut de compania de teatru Civic Art CvM din București. Compania de Teatru „Civic Art CvM” Bucureşti, încurajată de binecuvântarea primită din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, îşi continuă proiectul „Artă şi Spiritualitate în dramaturgia românească contemporană” cu spectacolul de teatru creştin ortodox „Ziditori ai Marii Uniri” dedicat „Anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam” şi „Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.

Piesa de teatru, primită cu entuziasm de cei prezenți în sală, este o veritabilă lecție de istorie, o cateheză dramaturgică ce evidențiază faptul că Marea Unire nu s-ar fi putut realiza fără implicarea directă a slujitorilor Bisericii, subliniind totodată unirea în gând şi faptă a acestora, indiferent de confesiune. Spectacolul este o mărturie a jertfelniciei personalităţilor transilvănene implicate în făurirea măreţului ideal al Unirii şi mai ales un omagiu adus celor peste 150 de preoţi întemniţaţi din ordinul Guvernului de la Budapesta şi cei peste 200 cărora li s-a impus domiciliul forţat în localitatea Sopron din Ungaria. La final, actorii CRISTINA MOLDOVEANU, MARIAN CIRIPAN, MARIAN DESPINA, ADRIAN ANGHEL, PETRE PLETOSU și DAN APĂVĂLOAIE au fost răsplătiți cu binemeritate aplauze.

Manifestările culturale din cadrul Zilelor Credinței și Culturii la Deva, ediția a V-a, se vor desfășura în continuare astfel:

Joi, 28 iunie 2018, începând cu ora 18:00, în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva va avea loc un concert extraordinar intitulat UN SECOL DE DOR, dedicat Marii Uniri. Concertul va fi susținut de Maestrul Grigore Leșe și invitații săi.

Vineri, 29 iunie 2018, în ziua de prăznuire a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, începând cu ora 9:00, la Catedrala Episcopală din Deva se va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească cu ocazia celui de-al doilea hram al acesteia.

De asemenea, începând cu ora 18:00, la Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” va avea loc conferința Credința și Biserica românilor din Transilvania – repere ale identității românești, susținută de către domnul academician Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române.


GALERIE FOTO