Tabără socială la Batiz

EPDH-05-09.07.2015-11Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, în perioada 5-9 iulie 2015, s-a desfăşurat tabăra de vară de la Batiz, program care are la bază parteneriatul dintre Protopopiatul Ortodox Român din Orăştie şi Asociaţia Ecumenică „Ortopraxia” din aceeaşi localitate. Tabăra s-a adresat unui număr de 18 copii şi tineri proveniţi din familii aflate în dificultate, familii dezorganizate sau familii cu foarte mulţi membri care nu-şi pot permite luxul unei excursii sau tabere pentru copiii lor, din Orăştie şi Hunedoara.

Ediţia din acest an s-a desfăşurat sub mesajul biblic cuprins în Psalmul 132, 1: Iată acum, ce este bun şi ce este frumos, decât numai a locui fraţii împreună!, dezbaterile şi activităţile pe această temă fiind coordonate de familia Preot Ionel şi Teodora Scânteie şi de către Terchet Narcis. În prima fază, cele trei grupe constituite ad-hoc, au reprezentat cu cretă pe asfalt imagini care să sugereze acceptarea celui de lângă noi ca pe un frate: un tânăr aflat în incapacitate motorie, datorită unui accident; persoane din diferite naţiuni şi continente care reuşesc, în ciuda particularităţilor, să se îmbrăţişeze; cineva aflat în patima beţiei care se recuperează doar prin abordarea plină de bunăvoinţă a aproapelui. Toate aceste situaţii au fost apoi regizate în piese de teatru de umbre, puse în scenă de participanţi. În contextul insecurităţii mondiale datorită ameninţărilor teroriste şi a dizlocărilor în masă a familiilor, copiii din tabăra de la Batiz au realizat un afiş care sugerează suportul pe care îl dau tuturor copiilor care nu au copilărie, susţinându-i în mânuţa lor, bucurându-se şi întristându-se alături de ei.

Deoarece tabăra a avut un caracter creştin, în fiecare dimineaţă şi seară, precum şi înainte şi la finalul mesei, participanţii s-au rugat împreună, iar într-una din zile, au vizitat biserica satului, fiind primiţi cu căldură de parohul locului, Pr. Aurel Noja. Toate aceste activităţi au fost presărate cu jocuri în aer liber şi jocuri sportive, cu seri de videoproiecţie şi cântece pentru copii şi tineret. Vizita făcută în Parcul Dendrologic din Simeria a fost un moment în care tinerii participanţi au putut observa frumuseţea naturii create de Dumnezeu. De asemenea, toţi cei prezenţi au fost încântaţi de piesele interpretate cu măiestrie la pian de către prof. Laura Maila, cadru didactic în cadrul Liceului de Arte „Sgismund Toduţă” din Deva.

Menţionăm că tabăra a fost posibilă datorită implicării financiare a Asociaţiei „Gustav-Adolf-Werk in Sachsen” din Dresda, care susţine de câţiva ani multe acţiuni sociale îndreptate către familiie aflate în dificultate, indiferent de confesiunea creştină şi de naţie, din municipiul Orăştie.

Terchet Narcis


GALERIE FOTO