Tradiție și continuitate în Episcopia Covasnei și Harghitei


Astăzi, 1 octombrie 2024, în Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, împreună cu Preasfințitul Părinte Andrei, chiriarhul Eparhiei Covasnei și Harghitei, alături de Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, precum şi stareți ai mănăstirilor din eparhie, consilieri eparhiali, protopopi, diaconi și o parte a slujitorilor sfintelor altare.

La acest moment de aleasă bucurie duhovnicească au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale și centrale din cele două județe, ai serviciilor militarizate, ai Inspectoratului Școlar Județean Harghita și numeroşi credincioși, îmbrăcați în port popular, cărora li s-au alăturat cadre didactice însoțite de grupuri de copii de la școlile din localitate. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către corala „Pocrov” a Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc, iar la chinonic, un grup de tineri de la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, au oferit un mic concert de pricesne, sub atenta îndrumare a doamnei Prof. Loredana Bijec, cadru didactic pentru disciplina religie.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a susținut un bogat cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre importanța praznicului de astăzi și amintind aspectele definitorii ale istoriei acestuia.

Preasfințitul Părinte Andrei a adresat cuvinte de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu, pentru grija părintească față de eparhia sufragană a Covasnei și Harghitei, Preasfințitului Părinte Nestor, Episcop al Devei și Hunedoarei, pentru sprijinul dovedit de-a lungul timpului și ca o continuitate a lucrărilor comune începute cu primul ierarh al Episcopiei Devei și Hunedoarei, vrednicul de pomenire Gurie arhiereul, autorităților locale și centrale prezente, șefilor de instituții, clerului, cinului monahal prezent și poporului binecredincios, amintind despre frumoasa și rodnica activitate a acestei instituții divino-umane din ultimii 30 de ani.

În momentele următoare otpustului sfintei Liturghii, la recomandarea chiriarhului locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu, a acordat unora dintre membrii Permanenței Centrului Eparhial, precum și unor slujitori din cinul monahal și părinților protopopi ai celor patru protopopiate ale episcopiei, distincții, după cum urmează: „Crucea Șaguniană pentru clerici”: Arhimandrit Emilian Telcean, Starețul Mănăstirii „Sfântul Ilie” din Toplița; protosinghel Filotei Mînzală, Eclesiarhul Catedralei Episcopale și Exarh cultural; Pc. Pr.Cristian Cristinoi, consilier social; Pc. Pr. Răzvan-Vlad Ganea, consilier colportaj; Pc. Pr. Mocanu Teodor-Florian, protopopul Protopopiatului Sfântu Gheorghe, Pc. Pr. Păncescu Ionel-Gheorghe, protopopul Protopopiatului Miercurea Ciuc; Pc. Pr. Mărcuș Darius-Marcian, protopopul Protopopiatului Buzăul Transilvan și Pc. Pr. Apostol Dumitru, protopopul Protopopiatului Călimani.

Pentru a marca evenimentele dedicate sărbătoririi a 30 de ani de la momentul înființării Episcopiei Covasnei și Harghitei, precum și a bunei conlucrări pe care aceasta a avut-o cu Brigada 61 Vânători de Munte „Virgil Bădulescu”, din Miercurea Ciuc, Preasfințitul Părinte Andrei, a primit în dar din partea Ministerului Apărării Naționale, „Emblema de onoare a Secretariatului General”.

Cu această ocazie, în Aula Magna „Miron Patriarhul” din cadrul Centrului Eparhial, dl. Prof. Dr. Ilie Lăcătușu, fondatorul Centrului Eclesiastic de Documentare „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe a realizat o prezentare sistematică a istoriei de dinaintea și de după momentul înființării Episcopiei Covasnei și Harghitei, evocând numele marilor personalități care s-au ridicat din această parte de țară, precum și aportul celor care s-au luptat pentru binele românilor ortodocși din Arcul Intracarpatic. Au existat luări de cuvânt și din partea membrilor primei Adunări Eparhiale – fondatoare, rugând pe Milostivul Dumnezeu să scrie în cartea vieții numele tuturor celor care s-au ostenit de-a lungul timpului pentru sporirea identitară a bunilor credincioși din eparhia noastră.

Sursa: episcopiacvhr.ro


GALERIE FOTO