Trei arhierei au liturghisit la hramul Catedralei Episcopale „Sfântul Nicolae” din Deva


Catedrala Episcopală „Sfântul Nicolae” din municipiul Deva și-a sărbătorit hramul de iarnă prin Sfânta Liturghie săvârşită de Înaltpreasfinţitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului, Mitropolitul Ardealului şi locţiitor de Episcop al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Ignatie, Episcopul Huşilor și Preasfinţitul Nestor, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei şi un sobor de preoţi şi diaconi.

Credincioşii din Deva au participat în număr mare la sărbătoarea hramului din acest an şi s-au rugat pentru odihna Episcopului Gurie Georgiu, trecut la cele veşnice pe 21 octombrie 2021 şi înmormântat în pronaosul locaşului de cult.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie care le-a vorbit celor prezenți despre virtuțile care au încununat viața Sfântului Ierarh Nicolae.

„Sfântul Ierarh Nicolae este numit în troparul său ca fiind «o icoană a blândeţii». Aceasta ar fi o traducere mai fidelă faţă de textul din limba greacă. Noi am redat în limba română «chip al blândeţii», dar în limba greacă este «icoană a blândeţii». Este un pic mai puternică, are mai multă forţă. Cei care sunteţi familiarizaţi cu viaţa Sfântului Ierarh Nicolae aţi putut constata că tot traiectul biografic al acestui episcop deosebit din secolul al IV-lea a fost unul caracterizat de multă bunătate, de multă blândeţe, pentru că el L-a urmat pe Hristos şi a metabolizat acest cuvântul al lui Hristos, acest îndemn al lui Hristos, pe care ni-l împărtăşeşte şi nouă: «Învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi în felul acesta voi veţi găsi odihnă sufletelor voastre»”, a spus Preasfințitul Episcop Ignatie.

Cuvântul pastoral la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae trimis anul acesta de Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurenţiu atât clerului şi credincioşilor din Arhiepiscopia Sibiului, cât şi din Episcopia Devei şi Hunedoarei, a fost citit de vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă.

Pomenire pentru Episcopul Gurie Georgiu

La finalul slujbei religioase, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurenţiu i-a prezentat credincioșilor pe cei doi candidați desemnați de către Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Ardealului pentru alegerile din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în urma cărora va fi ales noul episcop al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

„Vă adresez un cuvânt de mulţumire, de preţuire şi de împreună-rugăciune în această perioadă de timp în care am avut în grijă, împreună cu Preasfinţitul Nestor, de eparhia aceasta. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că perioada aceasta se scurtează. Cred că această liturghie a fost ultima pe care am săvârşit-o aici, în Catedrala episcopală, în această calitate a mea de locţiitor de Episcop al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, pentru că ne-a ajutat Dumnezeu şi am reuşit să facem primul pas, primul demers. (..) Ne-am bucurat că nu doar Sinodul mitropolitan ci şi toţi membrii Adunării eparhiale extinse a Episcopiei Devei şi Hunedoarei au fost în unanimitate de acord ca pe această listă să fie primul Preasfinţitul Părinte Nestor şi al doilea preacuviosul părinte Gherontie. Sunt împreună-slujitori aici şi aşa s-a considerat că este firesc ca lucrarea începută să fie dusă mai departe tot de cei care o cunosc”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu.

La final, Preasfințitul Părinte Nestor a mulțumit pentru prezență ierarhilor și tuturor credincioșilor, îndemnându-i să-l pomenească în rugăciunile lor și pe Episcopul Gurie Georgiu.

„Este o zi în care, deşi ne-am bucurat de binecuvântările care se revarsă peste noi, ca de fiecare dată, la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, totuşi anul acesta avem inima întristată pentru că este primul hram la care participăm şi ne rugăm şi îl prăznuim pe Sfântul Ierarh Nicolae fără prezenţa fizică a blândului nostru Episcop Gurie, care prea repede a plecat de pe pământ la ceruri, de la cele trecătoare la cele veşnice”, a spus Preasfințitul Părinte Nestor.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o slujbă de pomenire oficiată de cei trei ierarhi pentru vrednicul de pomenire Episcopul Gurie.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

Foto: Cristi Curta


GALERIE FOTO