Turneu al Corului „Theotokos” din Brad în Italia


Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Corul „Theotokos” de la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Brad, sub coordonarea dirijoarei Ioana Macsim și a preotului paroh Alexandru Letea, la invitația Asociației „Insieme per l- Athos”, coordonată de domnul Giuseppe Sergio Balsama, și a doamnei Elena Postelnicu, redactor și corespondent Radio România în Italia, a realizat în perioada 14 decembrie – 18 decembrie 2023, un turneu de promovare a colindelor românești în rândul românilor din Italia, dar și pentru publicul italian sau de alte naționalități, prezenți la evenimente. Concertele Corului „Theotokos” au cuprins piese de muzică sacră, colinde din repertoriul clasic românesc, cel tradițional al zonei, dar nu numai, și piese reprezentative pentru cultura și istoria neamului românesc.

Turneul a debutat joi, 14 decembrie, la Institutul Român de cultură și cercetare umanistică din Veneția, unde, în prezența unui public în marea majoritatea italian, corul Theotokos a susținut un concert de colinde apreciat în  mod deosebit de asistența obișnuită cu evenimente culturale și artistice de înaltă ținută desfășurate în tradiționalul oraș de cultură italian. Concertul  a fost încheiat cu colinda „O ce veste minunată!”, interpretată în limba italiană. Un moment deosebit l-a constituit colindele cântate de către corul nostru în piazza San Marco, chiar în fața basilicii ce adăpostește moaștele Sf. Ev. Marcu, moment aplaudat de numeroșii turiști străini prezenți.

Sâmbătă, 16 decembrie, corul Theotokos, în calitate de invitați speciali, a colindat în deschiderea și închiderea Festivalului „Tradiții prin ochi de copii” (ce s-a ținut la basilica Santi XII Apostoli, din centrul Romei, foarte aproape de Columna lui Traian), realizat pentru copiii și tinerii români din Italia, cu binecuvântarea și participarea Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Româ al Italiei, și sub înaltul patronaj al Ambasadei României în Italia, în colaborare cu numeroase instituții de cultură și parteneri media, printre care Radio România și Trinitas TV.

Duminică, 17 decembrie, Corul „Theotokos” a dat răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie, la Schitul „Sf. Ilie” din Rignano Flaminio, aproape de Roma, urmată apoi de un concert de colinde în minunata atmosferă creată de părintele stareț Ștefan Simion și românii adunați în duh ortodox și românesc, în această admirabilă comunitate monahală dar și parohială, care ne-a primit și găzduit și anul acesta cu multă dragoste. În seara aceleiași zile, Corul „Theotokos” a susținut un concert la Sala de evenimente „Villa Fornarola” din Pavona (în sudul Romei), împreună cu grupul de copii și tineri de la parohia românească „Sf. Laurențiu ” din Pavona, eveniment organizat de către Asociația „Satul românesc” coordonată de către doamna Luciana Ludușan. La sfârșitul evenimentului, copiii români din Italia au primit felicitări create special pentru ei de către copiii brădeni de la Școala „M. Sântimbreanu”.

Turneul din Italia s-a încheiat luni, 18 decembrie, când Corul „Theotokos” a susținut un concert de colinde la biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Padova, păstorită de către părintele Gheorghe Verzea, protopop – Triveneto IV, apropiat al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Acest concert a fost susținut și în memoria vrednicului de pomenire episcop Gurie Georgiu, primul ierarh al eparhiei noastre, care a pus bazele primei comunități parohiale românești din Padova.

La toate aceste evenimente, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Nestor, Corul „Theotokos” a participat sub sigla Episcopiei Devei și Hunedoarei, pe care de altfel a reprezentat-o în acest turneu.

Mulțumiri se îndreaptă către sponsorii care ne-au sprijinit pentru această deplasare în Italia: Firma Grup UAMT Oradea prin domnul Stanciu Horea Ioan și firma Tin Lavir S.R.L. Hunedoara, prin domnul Lupei Adrian și doamna Lupei Viorica.

Cu minunata lecție de dragoste creștină și atașament pentru biserica strămoșească pe care, și de această dată am primit-o de la românii din Italia, dăm slavă lui Dumnezeu!

NAȘTEREA LUI HRISTOS, SĂ NE FIE DE FOLOS!

Pr. Alexandru Letea


GALERIE FOTO