ZÂMBIND LUI DUMNEZEU – Rugăciune pentru elevi la Biserica din Drumul Țării (Orăștie)


EPDH - 12.09.2016 - Început an scolar Orastie-12Slujirea Te-Deum-ului la început de an școlar, în ajunul deschiderii porților școlare, dar mai ales în tihna pe care doar un locaș de cult ți-o poate naște, este o tradiție de nezdruncinat la Orăștie. Elevii, cu emoție și deschidere sufletească, participă an de an la o slujbă doar a lor, iar în finalul acesteia, iau parte la îndătinata agapă cu fructe, expresie a dragostei celor mari față de cei mici.

La Biserica din Drumul Țării – Orăștie, în seara Duminicii de 11 septembrie 2016, s-au unit în rugăciune elevi, studenți, dascăli și părinți în ceea ce se dorește a fi o piatră de hotar în formarea tinerilor pentru viață.

În finalul rugăciunii, Pr. Alexandru Oltean, slujitor la această biserică, a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la care s-au adăugat câteva gânduri înscrise într-o meditație pe tema „Elevi în audiență la Dumnezeu”. Prin participarea la Sfânta Liturghie, prin plecarea genunchilor în camera de acasă pentru rugăciune și chiar prin trecerea pe lângă un locaș de cult cu evlavia cuvenită, elevul poate fi în audiență la Dumnezeu. Ne prezentăm într-o audiență pentru că avem ceva de spus. Acel ceva este rugăciunea noastră. Audiența presupune reciprocă auzire pe principiul formulat de Părintele Arsenie Boca: „Cât asculţi de Dumnezeu, atât ascultă şi Dumnezeu de tine”. Pentru a facilita accesul în audiență la Dumnezeu, toți elevii participanți au primit o cărticică de rugăciuni și o foaie pastorală cu texte dedicate tinerilor. În vederea unei abordări individuale a elevilor, în fiecare seară din prima săptămână de școală, aceștia sunt așteptați la Taina Spovedaniei, astfel având posibilitatea să pună început bun și viețuirii duhovnicești.

În continuare, Pr. Alexandru i-a provocat la o lectură suplimentară, pentru suflet, recomandându-le câteva cărți de toate vârstele, după cum urmează: “Din Țara lui Eu-Împărat în Țara lui Tu-Împărat” (Mersine Vigopoulou), „Pollyanna. Taina mulțumirii”; Pollyanna. Jocul bucuriei”; Pollyanna. Domnișoară” (Eleanor H. Porter) și „Ajutor! Mă plictisesc în biserică. Cum să participăm cu toată ființa noastră la Sfânta Liturghie” (Pr. David R. Smith).

Agapa cu fruce a fost întregită de atmosfera formată în curtea bisericii prin aprinderea mai multor lampioane, o activitate agreată de copii și care a înmulțit zâmbetele copiilor către Cer, Întâlnirea tinerilor cu Dumnezeu sub streașina Bisericii, la început de an școlar, este un moment dătător de nădejde pentru un viitor în grija lui Dumnezeu.

Seara petrecută în rugăciune la Biserica din Drumul Țării, cum este denumită în popor, prin acest puzzle deplin realizat pentru un scop nobil, a transformat locașul de cult în biserica din drumul elevilor.

Pr. Alexandru Oltean, Parohia „Adormirea Maicii Domnului”, Orăștie II


GALERIE FOTO