Zilele Icoanei la Deva


În perioada 19-20 octombrie se va desfășura a IX-a ediție a Zilelor Icoanei la Deva, eveniment organizat de către Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în colaborare cu Episcopia Devei și Hunedoarei, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia și Grupul Sfântul Ioan Damaschin din Cluj-Napoca.

Evenimentul va debuta sâmbătă, 19 octombrie 2019, începând cu ora 18.00, la Palatul Magna Curia, unde va fi vernisată expoziția de artă bizantină: „Patrimoniu contemporan, imaterial, universal”. Vor fi expuse lucrări realizate în tehnica mozaicului, icoane pe panou de lemn, icoane pe sticlă, picturi după manuscrise bizantine, fotografii, care vor prilejui o incursiune în fascinantul univers al artei bizantine sub diversele ei manifestări. În continuare, membrii grupului „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj-Napoca vor susţine un concert în Sala Șemineului, introducând astfel participanţii în lumea muzicii bizantine.

Evenimentul va fi încununat de Sfânta Liturghie, care se va desfășura la biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din Deva, în data 20 octombrie, de la ora 10.00, precedată fiind de slujba Utreniei de la ora 08.00. Răspunsurile la strană vor fi date de Grupul „Sfântul Ioan Damaschin”.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 19 octombrie 2019 – 24 noiembrie 2019, de marți până duminică, conform programului de vizitare al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.