Ziua Europei – o sărbătoare a păcii și unității în Europa


Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. La baza ei stă o inițiativă care a reprezentat primul pas spre unificarea economică a statelor europene.

Celebrarea acestei zile își are originea în data de 9 mai 1950, când ministrul francez de externe din acea perioadă, Robert Schuman, a propus crearea unei structuri supranaţionale capabile să ofere stabilitate şi pace în Europa postbelică, dar şi prosperitate economică.

La cinci ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Schuman a propus plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, pentru a fi controlată în acest fel producţia de armament şi posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat.

Astfel a fost creată Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului, structură care treptat s-a transformat în ceea ce astăzi este Uniunea Europeană.

Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor. Alături de steagul, imnul, deviza şi moneda unică, face parte din simbolurile UE.

România este membră UE din anul 2007.

În România sunt organizate o serie de evenimente dedicate Zilei Europei, atât la Bucureşti, cât şi în alte oraşe ale ţării.

Primăria Municipiului Bucureşti, prin PROEDUS, alături de Centrul Infoeuropadin cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a organizat a cincea ediţie a evenimentului „Piaţa Statelor Membre ale Uniunii Europene” în Parcul Cişmigiu. Manifestarea din 5 mai 2018 a marcat împlinirea a 11 ani de la integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană.

În data de 9 mai va avea loc un concert aniversar în Parcul Izvor.

Tot în acest context, la Palatul Cotroceni, va avea loc miercuri o recepţie organizată de Administraţia Prezidenţială, informează Agerpres.

Foto credit: flashaberler.net