Ziua Mondială a Donatorului de sânge. Aproape nouă mii de persoane mobilizate anul trecut în Campania națională „Donează sânge, salvează o viaţă!”


În fiecare an, în data de 14 iunie, este sărbătorită la nivel mondial Ziua Donatorului de sânge.

Manifestarea are rolul de a aduce un omagiu donatorilor voluntari. Prin sărbătorirea acestei zile se dorește creșterea gradului de conștientizare a nevoii de donații constante de sânge pentru a asigura calitatea, siguranța și disponibilitatea sângelui și a produselor din sânge pentru pacienții care au nevoie, potrivit OMS, citat de Agerpres.

Biserica Ortodoxă Română susține donarea de sânge prin Campania națională „Donează sânge, salvează o viaţă!” inițiată de Patriarhia Română în anul 2013. Proiectul se desfășoară cu binecuvântarea Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prin implicarea mai multor voluntari coordonați de Arhim. Ciprian Grădinaru, slujitor al Paraclisului Catedralei Naționale.

În cadrul campaniilor derulate anul trecut de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, au participat 8.850 donatori.

Patriarhul României a îndemnat în repetate rânduri la punerea în practică a învățăturilor creștine prin împlinirea faptelor de milostenie față de semeni, izvorâte din iubirea dumnezeiască. Să unim rugăciunea cu fapta milostivă pentru toţi cei aflaţi în suferinţă! spunea Părintele Patriarh într-unul din cuvintele sale.

Transfuziile de sânge și produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieți în fiecare an. Aceste operațiuni medicale pot ajuta pacienții care suferă de afecțiuni ce pun viața în pericol și susțin procedurile medicale și chirurgicale complexe.

În prezent, numai 62 de țări se apropie de 100% din livrările naționale de sânge din donații de sânge voluntare, neplătite, iar 40 de țări sunt încă dependente de donatori de familie și chiar de donatori plătiți.

În România sunt 44 centre de transfuzie sanguină, dintre care 3 în Bucureşti. Cei care donează, pe lângă faptul că dau o şansă la viaţă celor aflați în stare critică, beneficiază de câteva avantaje: o zi liberă de la serviciu, 7 tichete valorice pe baza cărora îşi pot cumpăra alimente, decontarea cheltuielilor de transport şi analize medicale gratuite.

Ziua Donatorului de sânge a fost stabilită la cea de-a 58-a reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la care statele membre și-au declarat în unanimitate angajamentul și sprijinul pentru donarea voluntară de sânge. Prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în anul 2004 în Johannesburg, Africa de Sud.