Ziua Mondială a oceanelor, unul dintre cele mai mari daruri ale Ziditorului


Astăzi, 8 iunie 2017, sărbătorim Ziua mondială a oceanelor.

Această zi are rolul de a reaminti importanța pe care o au oceanele lumii în ceea ce privește influența asupra planetei și a ființei umane. De asemenea, are scopul de a mobiliza și de a uni cât mai multe persoane și instituții în proiectul pentru gestionarea durabilă a Oceanului Mondial.

Tema pentru Ziua Mondială a oceanelor din 2017 este Our oceans, our future (Oceanele noastre, viitorul nostru) potrivit www.un.org, citat de Agerpres.

Această zi a fost inițiată în data de 8 iunie 1992, la Summitul Națiunilor Unite de la Rio de Janeiro. Ca urmare a unei Rezoluții adoptate de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2008, Ziua mondială a oceanelor a fost recunoscută oficial de ONU, urmând a fi sărbătorită în fiecare an în 8 iunie.

Biserica Ortodoxă îndeamnă la ocrotirea și conservarea naturii ca dar al lui Dumnezeu: Nu vătămaţi pământul, nici marea, nici copacii! (Apocalipsa 7:3).

Oceanele ocupă două treimi din suprafața globului pământesc. De asemenea, generează cea mai mare parte a oxigenului pe care îl inspirăm, absorb o mare parte din emisiile de dioxid de carbon, asigură hrană și nutrienți și reglează clima. Acestea sunt importante din punct de vedere economic în special pentru țările care se bazează pe turism și pescuit și totodată servesc comerțului internațional.

Din păcate, presiunile umane, inclusiv pescuitul distructiv, practicile nesustenabile de acvacultură, poluarea marină, distrugerea habitatelor, speciile străine, schimbările climatice și acidificarea oceanelor au un impact negativ semnificativ asupra oceanelor și mărilor lumii.

Supranumit Patriarhul Verde, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu este cunoscut pentru multiplele sale iniţiative care privesc protejarea mediului înconjurător.

În mesajul adresat cu prilejul Zilei Oceanelor din 2016, Sanctitatea Sa a subliniat faptul că oceanele sunt unul dintre cele mai de preț daruri ale Ziditorului nostru, un dar pe care suntem chemați să îl păstrăm și să îl conservăm.

În loc să îmbrăţişăm modele de dezvoltare orientate spre profit, este timpul pentru schimbări adecvate care susţin integritatea şi frumuseţea oceanelor lumii şi întreaga creaţie a lui Dumnezeu, a atras atenția Patriarhul Ecumenic.