31 octombrie: Ziua internațională a Mării Negre


Data în care cele șase țări riverane Mării Negre, respectiv Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina, au semnat Planul Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră este sărbătorită drept Ziua internațională a Mării Negre. Documentul semnat în 31 octombrie 1996 conține un set de strategii și măsuri pentru salvarea și reabilitarea Mării Negre, notează Agerpres.

Ziua internațională a Mării Negre este marcată prin activități culturale și educative: expoziții de fotografii, concursuri, târguri, jocuri distractive. Prin acestea se urmărește conștientizarea importanței unui comportament pozitiv și responsabil față de mediul marin și costier, fiind însă, în același timp, și un prilej de sărbătoare.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a atras atenţia în repetate rânduri asupra modului în care administrăm creația lui Dumnezeu: Vocația noastră este de a conserva mediul înconjurător ca administratori și nu ca proprietari ai creației.

Întreaga creaţie, întreaga făptură, este făcută pentru sfinţire, pentru binecuvântare. De aceea, noi, cei care suntem botezaţi în numele Preasfintei Treimi, trebuie să ne comportăm în lume binecuvântând şi sfinţind locul în care trăim şi având o grijă deosebită pentru creaţia lui Dumnezeu: să nu o urâţim, să nu o profanăm, să nu o distrugem, să nu distrugem frumuseţea pământului, să nu distrugem frumuseţea râurilor, să nu poluăm apele mării şi ale oceanelor.

Reziduurile transportate de râurile din 17 țări, pescuitul excesiv și deversările necontrolate de produse petroliere au produs dezechilibre ecologice în Marea Neagră, în ultimii 35 de ani. Planul Strategic de Acțiune promovează colaborarea tuturor țărilor costiere în vederea reducerii impactului poluării asupra ecosistemului marin.

Marea Neagră este o mare intercontinentală, orientată est-vest, între Europa și Asia, cu o suprafață de 413.488 kmp, fără Marea Azov, care îi aparține și care are o suprafață de 38.000 kmp. Are o adâncime maximă de 2.245 m și scaldă țărmul României pe o lungime de 234 km, potrivit Enciclopediei Geografice a României, volum coordonat de Dan Ghinea.

Foto credit: almanahonline.ro