Activități în cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă” în parohia „Nașterea Maicii Domnului” – Deva IV


Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, în Parohia Nașterea Maici Domnului Deva IV, la finalul lunii martie s-au desfășurat următoarele activități ale Proiectului Parohial ,,Micuții vindecători ai durerii prin faptele dragostei creștine” din cadrul Concursului Național Catehetic Hristos – Cuvântul care vindecă”:

Vineri, 22 martie 2024, înainte de săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, a avut loc serbarea religioasă cu titlul Prin rănile Lui noi toți ne-am vindecat (Isaia 53, 5), coordonată de Preotul Popescu Sorin și organizată de doamna profesoară Ivan Ioana. În cadrul serbării, membrii grupului catehetic au interpretat pricesne ortodoxe cuprinzând tematica vindecării în Hristos și au recitat poezii religioase având ca temă minunile Mântuitorului. Printre obiectivele serbării se numără: dezvoltarea sensibilității religioase prin recitarea poeziilor religioase și prin interpretarea pricesnelor ortodoxe; sensibilizarea copiilor față de Jertfa Mântuitorului; conștientizarea copiilor privind rolul lor de mărturisitori și păstrători ai dreptei credințe; sensibilizarea prin cântec și poezie a enoriașilor față de lucrarea de mântuire și de vindecare a Domnului Iisus Hristos. De asemenea, rolul serbării religioase a fost acela de a dezvolta credința în puterea de vindecare a Mântuitorului Hristos, cu rugăciunile Sfinților Doctori fără de arginți. La finalul serbării, doamna profesoară Ioana Ivan a rostit un cuvânt catehetic despre specificul serbării religioase și despre importanța copiilor în transmiterea învățăturii privind rolul terapeutic al Bisericii lui Hristos, iar Părintele Sorin Popescu a rostit un cuvânt de învățătură despre iubirea lui Hristos manifestată prin minunile Sfinților doctori fără de arginți.

Sâmbătă, 30 martie 2024, membrii grupului de cateheză coordonați de Părintele Popescu Sorin și însoțiți de organizatori, au participat la Marșul pentru viață organizat de Episcopia Devei și Hunedoarei. În cadrul acestei acțiuni, copiii au fost îndrumați în înțelegerea respectului pentru viața dăruită de Dumnezeu oamenilor. După terminarea acțiunii, în cursul zilei de sâmbătă precum și duminică – 31 martie, după săvârșirea Sfintei Liturghii, membrii grupului catehetic au desfășurat o acțiune caritabilă denumită Împreună aducem bucurie în Postul Mare persoanelor vârstnice și aflate în suferință și copiilor din satele îndepărtate. Prin această activitate, copiii însoțiți de coordonatori, au făcut surprize și au lăsat amintiri frumoase persoanelor vârstnice și bolnave, precum și copiilor bolnavi sau cu o situație materială dificilă din satele îndepărtate din județ. Membrii grupului catehetic au oferit celor vizitați daruri cumpărate din fondurile strânse cu ocazia vânzării mărțișoarelor și a diferitelor obiecte decorative, realizate în cadrul proiectului. De asemenea, vorba bună, încurajarea și însăși prezența copiilor în casele persoanelor aflate în suferință, le-a adus lumină, bucurie și speranță, întărindu-le credința în puterea de vindecare a Mântuitorului Hristos și de înviere a sufletului prin Jertfa Lui. Printre obiectivele acțiunii caritabile se numără: dezvoltarea virtuților creștine de milă și iubire față de cei aflați în suferință, persoane vârstnice sau bolnave și cunoașterea modalităților prin care copiii pot oferi ajutor celor bolnavi precum și identificarea soluțiilor privitoare la cei aflați în suferință. Copiii au plecat îmbogățiți spiritual de la această acțiune, conștientizând importanța sănătății, a vieții și a tuturor darurilor materiale și spirituale revărsate de Dumnezeu asupra oamenilor.

Aceste activități, împreună cu altele asemănătoare desfășurate în cadrul Proiectului realizat cu ocazia Concursului Național Catehetic Hristos – Cuvântul care vindecă”, și-au atins obiectivele specifice ale concursului cum ar fi:  cunoașterea învăţăturii Bisericii Ortodoxe cu privire la grija față de cel bolnav, aflat în suferință; punerea în practică și trăirea experienţei filantropiei în comunitatea parohială și în societate; prețuirea sănătății şi a vieții ca daruri ale lui Dumnezeu; cultivarea  grijii față de nevoile celor în suferință; îmbunătățirea cunoașterii, a dialogului, a apropierii și a slujirii între oameni. De asemenea, specificul activităților desfășurate în cadrul Proiectului Parohial, le oferă membrilor grupului catehetic ocazia de a fi mărturisitori ai credinței prin faptele dragostei creștine, contribuind atât la asumarea rolului de mici creștini în societate cât și la oferirea unor exemple de bune practici.

Preot Popescu Sorin


GALERIE FOTO