Ansamblul Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Botoșani a primit astăzi veșmânt de lumină


Mii de credincioși au participat în Duminica a 2-a după Paști, 23 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, la slujba de resfințire a bisericii închinate Purtătorului de Biruință. Târnosirea locașului de cult a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Evenimentul de astăzi culminează seria de manifestări dedicate zilelor municipiului Botoșani.

upă ce ieri seară botoșănenii au luat parte la prima ediție a Procesiunii Învierii, în această dimineață, mii de credincioși s-au adunat în rugăciune la Biserica închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe din centrul orașului. După întâmpinarea ierarhilor de către soborul slujitor, dar și de către oficialități și credincioși, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, a săvârșit slujba de resfințire a locașului de cult – monument istoric.

La acest eveniment important, cei prezenți au avut posibilitatea, conform tradiției, să se închine în Sfântul Altar, dar și la racla Sfântului Cuvios Onufrie de la Mănăstirea Sihăstria Voronei, care a părăsit pentru prima dată biserica așezământul monahal pentru a marca acest moment deosebit.

În cuvântul de învățătură adresat către botoșăneni, Părintele Mitropolit a afirmat că viața sfinților poate fi un izvor de apă vie pentru sufletele care năzuiesc spre mila lui Dumnezeu.

Ca semn de gratitudine din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pentru coordonarea acestui proiect de restaurare, precum și pentru îndelungata activitate din parohie, părintele paroh Dumitru Florentin Mateciuc a primit „Crucea Moldavă” pentru clerici. Această distincție a fost oferită și primarului Municipiului Botoșani, Cosmin Ionuț Andrei, arhitectului Ioan Sasu și inginerului Constantin Firtea. De asemenea, președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, a primit „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru mireni. Totodată, credincioșii care au sprijinit refacerea ansamblului parohial au fost răsplătiți de Părintele Mitropolit cu distincții de vrednicie.

Sursa: doxologia.ro


GALERIE FOTO