Festivitatea de premiere a elevilor câştigători ai Olimpiadei Naţionale de Religie Ortodoxă la Deva


Preasfinţitului Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a participat sâmbătă, 22 aprilie 2023, la sala „Spiru Haret” a Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, la festivitatea de premiere a elevilor care au obţinut rezultate deosebite la etapa naţională a Olimpiadei de Religie Ortodoxă, clasele V-VIII. La eveniment au fost prezenţi domnul Romeo Moşoiu, consilier personal al Ministrului Educaţiei, Părintele diacon Alexandru Cuţchi, inspector patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educaţional al Patriarhiei Române, doamna Maria Ştefănie, Inspector școlar general al județului Hunedoara, membrii comisiei centrale, reprezentanţi ai autorităţilor centrale, județene și locale, elevii de gimnaziu participanţi la olimpiadă și profesorii însoţitori.

Ca și festivitatea de deschidere a olimpiadei, şi această festivitate de premiere a fost moderată de Preotul Gabriel Valeriu Basa, Inspector şcolar judeţean pentru disciplina Religie. În deschidere a avut loc un miniconcert de muzică clasică susținut de un trio de instrumente cu coarde alcătuit din profesori de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva.

Preasfinţitul Părinte Episcop Nestor, preşedintele de onoare al comisiei centrale a acestei competiţii naţionale, a adresat tuturor un cuvânt de binecuvântare, i-a felicitat pe toţi elevii participanţi, dar mai ales pe cei care au reuşit să se poziţioneze prin nota obţinută pe podium, obţinând premii şi menţiuni.

După încheierea discursurilor oficiale, Părintele conf. dr. Ovidiu Panaite, preşedintele comisiei centrale, domnul Gligor Hagău, președinte executiv, doamna Olivia Andrei, vicepreședinta comisiei, și doamna Inspector general Maria Ștefănie au înmânat câştigătorilor premiile, care au constat în diplome, cărţi şi sume de bani. Din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Părintele inspector Alexandru Cuţchi a acordat câștigătorilor primelor trei locuri din fiecare clasă câte o Diplomă și medialie comemorativă a anului 2023, precum și alte daruri. De asemenea, Arhipăstorul eparhiei hunedorene a premiat toţi elevii câştigători (locurile I, II, III şi 48 de menţiuni) cu câte un premiu special din partea Episcopiei Devei şi Hunedoarei, premiu constând dintr-o sumă de bani proporţională cu locul ocupat pe podium, acordând și 55 de premii speciale constând în cărți și icoane.

Din partea Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara din Deva, doamna Inspector general Maria Ștefănie a acordat Diplome de excelență Preasfințitului Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Părintelui președinte de comisie, domnului președinte executiv, doamnei vicepreședinte și tuturor membrilor comisiei centrale.

Odată cu această festivitate de premiere s-a încheiat în mod oficial şi Olimpiada Naţională de Religie Ortodoxă pentru clasele V-VIII din anul 2023. Mâine, după participarea la Sfânta Liturghie, cei 313 elevi participanţi împreună cu profesorii însoţitori vor pleca spre localităţile de reşedinţă, păstrând în inimi amintirile frumoase prilejuite de prezenţa timp de cinci zile în Episcopia Devei şi Hunedoarei.

Pr. Radu Trifon


GALERIE FOTO