Biserica „Sfântul Dumitru” din Florești – Cluj, târnosită de patru ierarhi


În Duminica a 2-a după Rusalii (a Sfinților Români), 18 iunie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit împreună cu Preasfinţitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte NESTOR, Episcopul Devei și Hunedoarei, și cu Preasfințitul Părinte BENEDICT BISTRIȚEANUL, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în Parohia „Sfântul Dumitru” din Florești, județul Cluj, cu prilejul resfințirii bisericii parohiale.

De la ora 8:30, cei patru ierarhi au săvârșit slujba de târnosire a bisericii parohiale, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. La interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici. De asemenea, în perioada 2017-2023, biserica a fost împodobită cu o nouă pictură, în tehnica frescă, fiind pictați toți cei 178 de Sfinți Români canonizați.

În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea bisericii parohiale, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Iustin, Preasfințitul Părinte Nestor și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul au oficiat Sfânta Liturghie, înconjurați de un sobor numeros de preoți și diaconi. Din sobor au făcut clerici de la Centrul Eparhial, în frunte cu vicarul administrativ – preotul Dumitru Boca și decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, protopopi din cuprinsul Eparhiei, precum și alți clerici invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Episcop Iustin a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a evidențiat importanța cinstirii sfinților români, modele de viață și de credință.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. lect. univ. dr. Daniel Mocanu. La chinonic, grupul vocal „Șoimii Carpaților” din Floresti, coordonat de interpreta de muzică populară Adina Hada, corul cadrelor didactice de la Liceul Teoretic „Dumitru Tăuțan” din Florești, coordonat de prof. Anda Andreica, și corul parohiei, dirijat de prof. dr. Dorin Simionescu, au interpretat pricesne.

La finalul Liturghiei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a adresat celor prezenți un scurt cuvânt de învățătură în cadrul căruia a spus că prezența tinerilor în număr mare la Biserică face să dăinuie credința și viața duhovnicească. De asemenea, ierarhul a felicitat comunitatea parohială pentru jertfa și strădania de renova și înfrumuseța această ctitorie pentru veșnicie.

Pentru bogata activitate administrativă și pastorală, Mitropolitul Andrei i-a conferit preotului paroh Dumitru-Marcel Andreica Crucea Transilvană pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, iar Preasfințitul Părinte Iustin i-a oferit Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” pentru clerici. Preoții slujitori din cadrul parohiei: Daniel Pașca, Cristian Gelu Perșa și Dan-Marius Matei au fost hirotesiți întru iconom stravrofor, cu dreptul de a purta crucea, iar diaconul Dacian-Marcel Andreica a fost hirotesit arhidiacon de IPS Andrei. Preoții emeriți Teodor Nedelea, Vasile Bucur și Simeon Cristea au fost distinși cu Ordinul „Episcopul Nicolae Ivan” pentru clerici. Prim-epitropul Vasile Butaș și epitropul Damian Negrea au primit Crucea Transilvană pentru mireni. Primarul comunei Floresti, Bogdan Nicolae Pivariu, a primit Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură. Ioachim Vancea a fost distins cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, Gheorghe Funar și generalul (r.) Ion Magdalena au primit „Ordinul Mihai Vodă” pentru mireni, iar Octavian Tanțău și Teodor Șandor au fost distinși cu Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. Totodată, membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

La rându-i, preotul paroh Dumitru-Marcel Andreica a mulțumit ierarhilor, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la înfrumusețarea lăcașului de cult. În semn de prețuire și recunoștință, acesta le-a oferit celor patru ierarhi câte o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul parohiei, precum și un epitrahil și un omofor.

La slujbă au fost prezente oficialități militare și civile, oameni de cultură și numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare. Vizionează integral evenimentul târnosirii bisericii.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului


GALERIE FOTO