Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Hunedoara a fost târnosită


În Duminica a 23-a după Rusalii, 22 octombrie 2023, biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Hunedoara, a fost târnosită. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, împreună cu doi ierarhi din Biserica Ortodoxă Bulgară – Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, și Preasfințitul Părinte Tihon de Tiveriopol, Episcop-vicar Patriarhal. În continuare a fost săvârșită Sfânta Liturghie împreună cu soborul de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a explicat că așa cum demonizatul din pericopa evanghelică a acestei duminici a primit vindecare la întâlnirea cu Mântuitorul Iisus Hristos, în același fel credincioșii prezenți în biserică se bucură de roadele rugăciunilor înălțate la sfintele slujbe și de împărtășirea cu Sfântul Trup și Sânge la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Un cuvânt de binecuvântare a rostit și Înaltpreasfințitul Mitropolit Părinte Naum.

În continuare, Preasfințitul Părinte Nestor a oferit mai multe distincții. Preotul paroh Lucian David a fost hirotesit iconom-stavrofor, Părintele diacon Daniel Bembea, slujitor la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Hunedoara a fost hirotesit arhidiacon, credincioșii implicați în lucrările de restaurare ale lăcașului de cult au primit acte de cinstire, iar domnul Ovidiu Crișan și doamna Natalia Crișan au primit distincția eparhială „Ordinul Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop”.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba Parastasului, fiind pomeniți Episcopul Gurie Georgiu și ctitorii lăcașului de cult.

Biserica de lemn cu hramul „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din municipiul Hunedoara a fost strămutată în anul 2019 din satul Baștea, comuna Lăpugiu de Jos, fiind salvată de la prăbușire, deoarece localitatea este depopulată. Deși nu se află înscrisă pe lista monumentelor istorice, conform ultimului studiu de specialitate, unele bârne din zona naosului provin din a doua jumătate a secolului al XVII-lea.


GALERIE FOTO