Catedrala din Întorsura Buzăului – jud. Covasna – a fost sfințită


În Duminica a 24-a după Rusalii, 29 octombrie 2023, românii ortodocși din orașul Întorsura Buzăului, județul Covasna, și-au văzut visul împlinit, odată cu sfințirea Catedralei cu hramurile „Sfânta Treime”, „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” și „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei”, a cărei temelie a fost așezată în urmă cu 29 de ani.

Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, și Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei. Cei patru ierarhi au oficiat apoi Sfânta Liturghie, împreună cu soborul de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Ardealului a explicat de ce biserica este loc sfințit și sfințitor.

La chinonic, Înaltpreasfintitul Părinte Ioan, a vorbit despre pericopa evanghelică de astăzi, citită în cadrul Dumnezeieștii Liturghii.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfintitul Părinte Laurențiu a oferit celor doi preoți parohi „Ordinul Ctitoricesc Mitropolit Ioan Mețianu” pentru clerici, iar domnului primar Urdă Raul și domnului epitrop Nicolae Timar, distincția „Crucea Șaguniană” pentru mireni.

De asemenea, chiriarhul eparhiei, Preasfințitul Părinte Episcop Andrei, a oferit distincția eparhială pentru mireni „Mărturisitorii Credinței Străbune” domnului Ministru Secretar de Stat pentru Culte Ciprian Olinici, precum și distincții de vrednicie și ctitorie mai multor credincioși care s-au remarcat de-a lungul timpului în procesul amplu de susținere și consolidare a sfântului lăcaș.

Preasfinția Sa a mulțumit Ierarhilor prezenți, clerului slujitor, domnului Ministru Secretar de Stat pentru Culte Ciprian Olinici, autorităților centrale și locale, precum și bunilor credincioși care vreme de 30 de ani au lucrat neostenit pentru buna desfășurare a evenimentului de suflet din parohia ,,Sfânta Treime, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon și Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei” din orașul Întorsura Buzăului, Protopopiatul Buzăul Transilvan, județul Covasna.

Sursa: episcopiacvhr.ro


GALERIE FOTO