Cinci ierarhi au slujit la hramul Catedralei Episcopale din Deva


În ziua pomenirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel – ocrotitorii municipiului Deva, marți, 29 iunie 2021, Catedrala Episcopală din Deva și-a sărbătorit hramul de vară. Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de cinci arhierei: Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Sfântul Ierarh Nicolae” a Catedralei Episcopale, dirijată de către Părintele Daniel Balea.

În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Episcop Sebastian a prezentat aspectele mai importante din viața celor doi mari Apostoli ai Bisericii lui Hristos, a căror pomenire Părinții Bisericii au așezat-o în aceeași zi. Deși au fost persoane diferite, cu firi diferite, ambii Apostoli au fost răpiți în lumina dumnezeiască – Petru pe muntele Tabor, iar Pavel pe drumul Damascului – și amândoi au suferit moarte martirică, Petru fiind răstignit pe cruce, iar Pavel decapitat, deoarece era cetățean roman. În zilele noastre, într-o lume din ce în ce mai secularizată, râvna Sfântului Apostol Petru și spiritul misionar al Sfântului Apostol Pavel rămân modele de urmat pentru toți creștinii. În finalul cuvântului, Preasfinția Sa a îndemnat să ne rugăm lui Dumnezeu să nu ne lase să ne pierdem credința, ci să ne dăruiască dragoste, râvnă și putere pentru a o păstra și preda mai departe.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a rostit un cuvânt de mulțumire ierarhilor veniți la hramul Catedralei devene, reprezentanților autorităților județene și locale, soborului slujitor și tuturor credincioșilor prezenți la sărbătoarea ocrotitorilor Catedralei și a municipiului Deva.


GALERIE FOTO