Conferința de primăvară a clerului hunedorean


EPDH - 12.04.2016-76În săptămâna a V-a din Postul Mare, la Deva – în sala mare a Teatrului de Artă – s-a organizat, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, o nouă conferință preoțească, înscrisă pe linia tematicii enunțate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru anul în curs, declarat, deopotrivă, an omagial al educației religioase și an comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești. La această sesiune de primăvară a conferinței preoțești bianuale au fost invitați, alături de clerici, prin îngăduința Inspectoratului Școlar Județean, și profesorii de Istorie și de Religie din unitățile de învățământ preuniversitar hunedorene.

În cuvântul de deschidere, P. S Părinte Episcop Gurie a prezentat viața și prodigioasa activitate culturală, pastoral-misionară și național-patriotică a ierarhului martir Antim Ivireanul, de la a cărui trecere în veșnicia lui Dumnezeu se vor împlini, în toamna acestui an, trei secole.

S-a dat apoi cuvântul invitatului din acest an, Dl. Prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, o personalitate marcantă a culturii noastre contemporane. Membru titular al Academiei Române, membru corespondent al Academiei de Științe, Litere și Arte din Paris și al Academiei Europene de Științe și Artă din Salzburg, director al Centrului de Studii Transilvane, al Centrului Cultural Român din New York și al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția, distins cadru didactic universitar al Facultății de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, prestigioasă instituție de învățământ, de cultură și de românitate, ale cărei destine, în calitate de rector, le și îndrumă, într-un al doilea mandat consecutiv, Domnia Sa este autorul a numeroase și valoroase cărți, studii, articole și recenzii, abordând o paletă tematică diversificată, centrată, pe de o parte, pe istoria medie a României (a Transilvaniei în mod special), iar pe de altă parte, pe istoria central-europeană a Evului Mediu dezvoltat și târziu; fără a intra în detalii bibliografice, amintim doar cercetările referitoare la domeniul Hunedoarei și la trecutul Țării Hațegului, paginile închinate marelui strateg Iancu de Hunedoara și istoricului pătimitor în temnițele comuniste Silviu Dragomir, respectiv realităților nobiliare românești și a celor confesionale medievale transilvănene.

Timp de mai bine de o oră, magistrul atâtor generații de dascăli de istorie hunedoreni a prezentat cauzele apariției Reformei protestante în Europa primei jumătăți a secolului al XVI-lea, precum și impactul acesteia asupra spațiului intracarpatic, atât la nivel religios, cât și sub raport cultural și chiar național-identitar. În cuvinte frumos meșteșugite, s-a creionat apoi portretul Ortodoxiei ardelene medievale, cu sublinierea specificității spiritualității și a etosului românesc. În partea secundă a întâlnirii, reputatul profesor și academician clujean a răspuns, cu aceeași generozitate, erudiție și acrivie științifică, întrebărilor venite din partea publicului.

Mesajul final de binecuvântare al P. S. Părinte Episcop Gurie a anticipat, în sufletele celor prezenți, bucuria măritului praznic al Învierii Domnului, de care ne mai despart puține zile.

Pr. Florin Dobrei


GALERIE FOTO