Conferinţă la Orăştie în cadrul Serilor duhovniceşti

EPDH_11.03.2015-2Miercuri, 4 martie 2015, la Biserica ortodoxă cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Orăştie, a avut loc prima conferinţă duhovnicească din seria celor trei care au fost planificate în Postul Mare din anul acesta. Invitat a fost Părintele Dan Popovici, duhovnic la Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare” din Someşu Cald – Cluj. Tema conferinţei susţinute: „Pentru cine bat clopotele? Cât vor mai putea bate?”, o temă generoasă ce a a dat prilejul celor prezenţi să afle mai multe despre rolul şi semnificaţia clopotului în viaţa creştinului practicant, în viaţa comunităţii şi în viaţa Bisericii.

Conferinţa a avut parte de o asistenţă numeroasă, oamenii venind cu drag, manifestându-şi un real interes pentru viaţa duhovnicească. Au fost preoţi, tineri şi vârstnici, familii etc., cu toţii animaţi de bucuria şi de dorinţa vie să se împărtăşească cu cuvântul lui Dumnezeu.

Pentru a răspunde la cea de-a doua interogaţie din titlul conferinţei, Părintele Dan Popovici a amintit faptul că în istoria Bisericii de fiecare dată când credinţa era prigonită, clopotele nu mai erau lăsate să bată. Devenea interzis, ba chiar pasibil de pedeapsa cu moartea tragerea clopotelor. Aşa s-a întâmplat pe vremea stăpânirii peste popoarele creştine a Imperiului Otoman, apoi a bolşevismului. Părintele a atras atenţia că în Europa din zilele noastre deja sunt semne că trasul clopotelor devine o activitate pasibilă de pedeapsă, în cazul în care vreun ateu este deranjat. În contextul atacurilor la adresa credinţei prin legile adoptate recent privind ora de religie, a fost deosebit de util să ascultăm cuvintele înţelepte ale Părintelui Dan despre vremurile tulburi pe care le trăim.

În aceeaşi seară Părintele Dan Popovici ne-a prezentat şi ultima sa carte Marea Tăcere, apărută la editura bucureşteană Platytera. Toţi cei de faţă s-au arătat interesaţi de tematica abordată de către autor în acest volum.

Săptămâna aceasta, joi, 12 martie, Pr. Dr. Florin Botezan de la Biserica Memorială „Mihai Viteazul” va conferenţia în Biserica din Drumul Ţării despre „Dumnezeiasca Liturghie – intrarea întru Împărăţie”, urmând ca ultima conferinţă să fie rostită de Pr. Prof. Dr. Constantin Necula, la Catedrala din centrul Municipiului, Joi, 26 Martie, pe tema „Nevoia de Hristos la omul contemporan”. Ciclul Serilor duhovniceşti din Postul Mare completează programul liturgic specific acestei perioade ascetice plinind cu povăţuiri de suflet pe cei cuprinşi de dorul după Dumnezeul cel viu.

 

Prof. Antonio Boloţ

 


GALERIE FOTO