Conferința preoțească de primăvară în Episcopia Devei și Hunedoarei


Marți, 20 martie 2018, cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, la Teatrul de Artă din Deva a avut loc Conferința preoțească de primăvară a preoților din eparhia hunedoreană, susținută de către domnul Teodor Baconschi.

Născut în 1963, la București, este fiul scriitorului A. E. Baconsky. A studiat Teologia la Sibiu și București (1981-1985). Între 1986 și 1989 a lucrat la Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române. După un doctorat în antropologie religioasă și istorie comparată a religiilor la Universitatea Paris-Sorbonne (Paris IV, 1995), a urmat studii post-doctorale la New Europe College (București, 1996). A fost director al Editurii Anastasia (1995-1996), apoi director al departamentului „Viața spirituală” la TVR (1997). În 1997 a intrat în diplomație, fiind ambasador al României la Sf. Scaun, Ordinul Militar Suveran de Malta și Republica San Marino (1997-2000), în Republica Portugheză (2002-2004), în Republica Franceză și Principatul de Monaco (2007-2009). Între 2006-2007 a fost consilier prezidențial, iar între 2009 și 2012 a fost Ministru al Afacerilor Externe. Căsătorit cu poeta și jurnalista Marina Dumitrescu, are doi copii: Irina-Maria și Ștefan-Horia. A publicat numeroase volume pe teme teologice, culturale și politice și este o prezență constantă în presa culturală din România.

Moderatorul conferinței – Părintele Prof. univ. dr. Vasile Vlad – a evidențiat în introducere faptul că domnul Teodor Baconschi reprezintă o voce distinctă și așteptată în peisajul nostru religios.

Conferențiarul, în stilul său inconfundabil, a realizat un excurs istoric, duhovnicesc și cultural al misiunii Bisericii, cu accent deosebit pe actualitatea lumii globale care se digitalizează pe zi ce trece. Domnul Teodor Baconschi a punctat câteva dintre cele mai actuale provocări pastoral misionare ale Bisericii, creionând și posibile răspunsuri și modalități de abordare a acestor probleme, adresându-se cu preponderență clerului, „mica armată a lui Hristos”, dar și credincioșilor mireni, cărora, în opinia domniei sale, ar trebuie să li se reîncredințeze cu adevărat preoția universală definită de Sfântul Apostol Petru.


GALERIE FOTO