Conferință preoţească în Episcopia Devei și Hunedoarei


Joi, 27 iunie 2024, cu binecuvântarea și în prezența Preasfinţitului Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a avut loc la Sala „Spiru Haret” a Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara din Deva, o conferinţă teologică susţinută de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Zaharia Zaharou, duhovnicul mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia.

Au fost prezenți Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, Părinții consilieri de la Centru Eparhial, Părinții protopopi, preoții și profesori de religie din cuprinsul eparhiei hunedorene.

Titlul conferinţei a fost: „Cuvânt despre preoție”, iar textul acesteia, care, după rugăciunea de început şi arhiereasca binecuvântare, a fost citit de Părintele Radu Trifon, consilier eparhial pentru învățământ și activități cu tineretul, a conturat o emoţionantă expunere despre cea mai înaltă vrednicie de pe pământ, și anume vrednicia preoției lui Hristos, care este un dar mai presus de lume al Duhului Sfânt. Preoția este un dar măreț, o slujire minunată, însă totodată și una înfricoșată: este slujirea împăcării oamenilor cu Dumnezeu. Preotul îi mângâie și îi însuflă pe cei care îi cer ajutorul cu mângâierea pe care el însuși o primește de la Dumnezeu. Și dacă este puternic în legătura sa cu Dumnezeu, va fi puternic și cu oamenii, iar slujirea sa față de aceștia va aduce roade. Slujitorul lui Dumnezeu primește mângâiere de sus în rugăciunea sa smerită. Rugăciunea smerită și pocăința îndurerată și fără de sfârșit îi dau preotului îndrăzneala de a se apropia de Domnul și de a se face părtaș la harul Său.

În continuare, Părintele Arhimandrit Zaharia a răspuns întrebărilor primite din partea celor prezenți în sală.

În încheiere, Arhipăstorul hunedorean, Preasfințitul Părinte Episcop Nestor, a mulţumit Preacuviosului Părinte Zaharia pentru vizita și conferințele susținute, și în acest an, în Episcopia Devei și Hunedoarei, continuând tradiția statornicită împreună cu vrednicul de pomenire, Episcopul Gurie Georgiu, întâiul Arhipăstor al Devei și Hunedoarei. De asemenea, Preasfinția Sa a mulțumit tuturor celor prezenți pentru frumoasa întâlnire, îndemânându-i să continue cu râvnă și responsabilitate lucrarea pastorală și misionară la care au fost rânduiți în Sfânta Biserică a lui Hristos.


GALERIE FOTO