Conferințe preoțești în Protopopiatele Deva și Brad


Joi, 7 martie 2024, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, la biserica cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Deva, cu ocazia conferinței semestriale a preoților din cuprinsul Protopopiatului Deva.

După Sfânta Liturghie, în deschiderea conferinței propriu-zise, Părintele protopop Valentin Crainic a prezentat tematica aprobată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru anul 2024 – „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”. În continuare au fost susținute două referate, după cum urmează: Pr. Iulian Mezdrea – parohia Lăpugiu de Jos: „Virtuțile Sfinților doctori fără de arginți – testament pentru medicii de astăzi” și Pr. Lucian Istrate – parohia Mânerău: „Boala și suferința – cale spre Dumnezeu”.

Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a vorbit despre înțelesul duhovnicesc al suferinței și despre roadele acesteia, explicând că suferința poate deveni izvor de mântuire și de sfințenie, în acest sens având atâtea exemple în viețile sfinților care, deși au pătimit, unii chiar moarte mucenicească, au dobândit Împărăția Cerurilor.

În încheiere, Părintele Protopop Valentin Crainic a adresat un cuvânt de felicitare Preasfințitului Părinte Episcop Nestor oferindu-i, din partea slujitorilor Sfintelor Altare din Protopopiatul Deva, un buchet de flori și o carte, cu prilejul împlinirii, în această zi, a trei ani de la hirotonia întru arhiereu.

Din încredințarea Preasfințitului Părinte Episcop Nestor, Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Brad, împreună cu soborul slujitor.

După Sfânta Liturghie a urmat conferința semestrială a slujitorilor Sfintelor Altare din Protopopiatul Brad, deschisă prin cuvântul Părintelui Protopop Ioan Diniș, iar apoi au fost prezentate două referate: Pr. Dorin Costescu – parohia Brad I: „Vindecarea orbului din naștere sau supra teologia nevederii” și Pr. Răzvan Jivan – parohia Blăjeni-Sat: „Armonia dintre trup și suflet. Călătoria spre vindecare”.

Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul a îndemnat preoții prezenți la o mai profundă conștientizare a slujirii pe care o au de împlinit în Biserica lui Hristos, explicând apoi, în contextul tematicii acestui an, că suferința trupească trebuie asumată ca o chemare a lui Dumnezeu la tămăduirea sufletului.

În încheiere au avut loc discuții pe teme pastoral-misionare și administrative.


GALERIE FOTO