Duminica a XXIX-a după Rusalii în Episcopia Devei și Hunedoarei


EPDH - 17.01.2016-158Duminică, 17 ianuarie 2016, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a slujit în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfântul Antonie cel Mare” a filiei Petreni din cadrul parohiei Băcia, protopopiatul Orăștie, județul Hunedoara, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi.

Înainte de slujba Sfintei Liturghii, urmare unor ample lucrări de restaurare și de înfrumusețare a lăcașului de cult, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit slujba de binecuvântare a lăcașului de cult din localitatea Petreni, aducând bucurie mulțimii de credincioși venită să participe la sărbătoarea comunității lor. De asemenea, prin darul lui Dumnezeu și prin faptul că astăzi, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Antonie cel Mare, Preasfințitul Părinte Gurie l-a proclamat ca și ocrotitor al lăcașului de cult, alături de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, le-a vorbit celor prezenți despre importanța prezenței Bisericii în mijlocul comunităților, reamintind de faptul că Biserica a reprezentat dintotdeauna o instituție nucleu a societății, deservind de multe ori ca fondatoare de cultură, de filantropie și de comuniune. De asemenea, Întâistătătorul eparhiei hunedorene le-a mai vorbit credincioșilor despre actualele provocări și ispite la care este supusă familia tradițională, cu referire la ceea ce se întâmplă familiei Bodnariu în Norvegia, unde copiii nu sunt lăsați să crească alături de părinții lor naturali. Familia este nucleul societății, iar o societate sănătoasă, moral și spiritual, nu se poate dezvolta decât prin susținerea și promovarea valorilor morale autentice ale familiei tradiționale. În sprijinul acestui deziderat, la îndemnul Preasfințitului Părinte Gurie, astăzi, în toate bisericile ortodoxe hunedorene, s-au rostit rugăciuni pentru sprijinul familiei, părinții slujitori le-au vorbit credincioșilor despre însemnătatea deosebită pe care o are familia tradițională, iar la ora 12.00 au fost trase clopotele în semn de solidaritate atât față de familia Bodnariu, cât și de toți ceilalți aflați în situații similare.

La momentul potrivit din cadrul Sfintei Liturghii, drept recunoștință pentru activitatea pastoral-misionară întreprinsă în parohia Băcia, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit hirotesia întru iconom atât a părintelui David Totu, actualul paroh al comunității din Băcia, cât și a predecesorului său în oficiul parohial, părintele Mihai Bohuș, îndemnându-i să rămână la fel de râvnitori în misiunea lor preoțească.


GALERIE FOTO