Duminica românilor migranți | Patriarhul Daniel îndeamnă la cinstirea mărturisitorilor Ortodoxiei


Cu prilejul Duminicii românilor migranți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat un mesaj tuturor clericilor și credincioșilor români din diaspora, în care îndeamnă la cinstirea cu recunoștință a mărturisitorilor credinței ortodoxe.

În mesajul său, Patriarhul reamintește importanța sfintelor icoane, care sunt deopotrivă o mărturisire de credință și o chemare la rugăciune:

Rugăciunea în faţa sfintelor icoane devine izvor de pace şi bucurie, de luminare şi întărire a sufletului în iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni.

În contextul tematicilor omagiale și comemorative oferite anului 2017 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Daniel a subliniat importanța comemorării tuturor celor care au apărat și mărturisit Ortodoxia în timpul prigoanei comuniste.

Această comemorare este o datorie morală faţă de înaintaşii noştri, care, în vremuri ostile Bisericii şi religiei în general, au mărturisit credinţa lor în Hristos Cel răstignit şi înviat cu preţul pierderii libertăţii, sau chiar cu pierderea vieţii lor, a explicat Preafericirea Sa.

Adresându-se românilor din afara granițelor, Patriarhul Daniel a indicat drept modele demne de urmat pe Patriarhul Justinian, precum și pe alți ierarhi, profesori de teologie, monahi, intelectuali și pe cei peste 1.800 preoți ortodocși români care au fost arestaţi, anchetaţi şi aruncaţi în închisorile comuniste, pentru că au mărturisit şi apărat credinţa creştină ortodoxă în timpul regimului ateu.

Jertfelnicia acestora, a subliniat Patriarhul, este izvor de întărire spirituală în viața și misiunea Bisericii de astăzi.

În finalul mesajului, Patriarhul României a îndeamnat pe toți românii ortodocși din afara granițelor să cinstească sfintele icoane şi să cultive permanent în suflete recunoştinţa faţă de toţi cei care au mărturisit credinţa ortodoxă în vremuri grele.

Mesajul integral îl puteți găsi aici: Cinstire şi recunoştinţă mărturisitorilor credinţei ortodoxe

Foto by Robert Nicolae / Basilica.ro