Episcopia Sloboziei și Călărașilor a sărbătorit 30 de ani de la înființare alături de 7 ierarhi


În anul 2023 Episcopia Sloboziei și Călărașilor sărbătorește 30 de ani de la înființare, în urma inițiativei vrednicului de pomenire, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist.

Duminică, 24 septembrie 2023, clerul și mulțime de credincioşi au participat la Sfânta Liturghie săvârșită la Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului” din Slobozia.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de 7 ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, după cum urmează:

  • Înaltpreasfințitul Părinte CASIAN, Arhiepiscopul Dunării de Jos;
  • Preasfințitul Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, gazda evenimentului;
  • Preasfințitul Părinte ANDREI, Episcopul Covasnei și Harghitei;
  • Preasfințitul Părinte GALACTION, Episcopul Alexandriei și Teleormanului;
  • Preasfințitul Părinte VISARION, Episcopul Tulcii;
  • Preasfințitul Părinte NESTOR, Episcopul Devei și Hunedoarei, și
  • Preasfințitul Părinte VARLAAM Ploieșteanul, Episcop Vicar-Patriarhal.

La slujbă au fost prezenți numeroși credincioși, reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale din ambele județe ale Eparhiei, Ialomița și Călărași.

Corul Seminarului Teologic „Sfântul Ioan  Gură de Aur” din Slobozia, dirijat de preacucernicul părinte profesor Alexandru Daniel Vasile, a dat răspunsurile liturgice.

Înaltpreasfințitul Părinte CASIAN, Arhiepiscopul Dunării de Jos a vorbit, în cuvântul său, despre pescuirea minunată, săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos înaintea chemării la apostolat a ucenicilor Săi, despre exemplul de smerenie pe care ni-l dă Simon Petru, despre chemarea celor patru frați pentru a fi pescari de oameni.

La finalul predicii Înaltpreasfințitul Părinte Casian a dăruit Preasfințitului Părintelui nostru Episcop Vincențiu, în numele ierarhilor prezenți, o icoană pictată cu Mântuitorul Iisus Hristos.

Preacucernicul părinte Manuel Rusu, Consilier Cultural, a prezentat Albumul Aniversar, tipărit în trei volume, care poartă titlul: TREI DECENII ÎN SLUJBA LUI DUMNEZEU ȘI A OAMENILOR.

Acestea au fost realizate la inițiativa Preasfințitului Părinte Vincențiu, în contextul sărbătoririi a 30 de ani de la înființarea Episcopiei Sloboziei și Călărașilor.

Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte CASIAN, pentru cuvântul de învățătură ziditor de suflete și Preasfințiților Părinți Episcopi pentru bucuria comuniunii liturgice la aniversarea celor 30 de ani de la înființarea Eparhiei noastre.

Aceste veritabile mărturii scrise despre viața bisericească din Bărăgan vin să sprijine ideea că Preabunul Dumnezeu, prin ierarhii, preoții și dreptmăritorii creștini din Ialomița și Călărași, a vegheat asupra noastră cu grija Părintelui Care își iubește fiii și îi însoțește la fiecare pas.

Episcopia Sloboziei și Călărașilor este prima Eparhie înființată după Revoluția din 1989.

Sursa:  sf-esc.ro


GALERIE FOTO