Hram la Mănăstirea Sita Buzăului – jud. Covasna


La praznicul Schimbării la Față a Domnului, obștea monahală și credincioşii de la Sita Buzăului au primit binecuvântare arhierească cu ocazia hramului Mănăstirii. Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Preasfinţitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei şi Preasfinţitul Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei.

În soborul slujitor s-au aflat numeroşi preoţi din parohiile apropiate de mănăstirea de la Sita Buzăului şi din parohii mai îndepărtate.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în aer liber, în pridvorul paraclisului de la mănăstirea din Sita Buzăului.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurenţiu, care a vorbit despre marele praznic al Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos pe Muntele Taborului.

„Schimbarea la Faţă a Mântuitorului i-a pregătit pe ucenici pentru înţelegerea tainei Învierii Sale din morţi, când a ieşit prin piatra pecetluită, când străjerii au căzut cu faţa la pământ, neputând să privească la strălucirea măreţiei dumnezeieşti. Ucenicii au văzut faţa Mântuitorului plină de lumină, au privit-o, dar lumina aceasta era atât de puternică, încât ea cuprindea întregul trup al Mântuitorului Iisus Hristos. Lumina a fost creată de Dumnezeu pentru noi, pentru că El este Lumina cea adevărată, aşa cum spunem în Simbolul Credinţei: «Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat». Noi nu putem să ne explicăm în ce constă însuşirea aceasta a Mântuitorului Iisus Hristos. Dumnezeu este Lumină, dar ştim că ceea ce ne-a lăsat nouă Dumnezeu, lumina, este un element esenţial al existenţei noastre. Şi noaptea avem nevoie de o lumină artificială care să ne lumineze drumul, dar de lumina pe care Dumnezeu a rânduit-o pentru viaţa noastră, avem nevoie toţi. Şi cine dă lumina? Lumina o dă soarele. Şi cum a fost numit Hristos? «Soarele dreptăţii», Cel care luminează continuu cu o lumină mult mai puternică decât lumina Soarelui, care apune şi iarăşi răsare. Mântuitorul Iisus Hristos, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, emană constant o lumină, care este o energie ce emană veşnic din Dumnezeu şi se revarsă asupra noastră şi crează lumină în interiorul sufletului nostru”, a subliniat ierarhul.

Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a adus cuvinte de mulțumire, ierarhilor pentru împreuna slujire la sărbătoarea mănăstirii de la Sita Buzăului, oficialităţilor precum şi  credincioşilor prezenți.

Mănăstirea „Schimbarea la Faţă” din Sita Buzăului a fost înfiinţată în 1997, la iniţiativa oamenilor din sat şi a părintelui protopop Florin Tohănean. Începând cu anul 2000, aşezământul a devenit mănăstire de maici, sub conducerea maicii stareţe Loida Iovănesc. În anul 2002 a fost aşezată piatra de temelie pentru biserica mare. Zidirea locaşului de cult a durat aproape zece ani, iar în 2012 biserica a fost sfinţită.

După Sânta Liturghie a fost rostită o rugăciune de binecuvântarea roadelor şi a strugurilor, iar Înaltpreasfințitul Laurențiu a oferit mai multe distincţii, printre care, Crucea Șaguniană pentru clerici Preacuviosului Părinte Duhovnic Ghenadie Trif, Crucea Șaguniană pentru mireni domnului Nicolae Stoica primarul comunei Sita Buzăului, județul Covasna, domnului Gheorghe Muscalu şi doamnei Maria Muscalu, care fac parte din consiliul parohial, precum și ctitorilor şi binefăcătorilor care au sprijinit demersurile preotului paroh Ionuţ Cioacă de a aduce Icoana Maicii Domnului „Milostiva”.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

Imagine: Marius Badea Ioan și Paul Constantin
Dronă: Alexandru Pleșa
Reporter: Costin Chesnoiu şi Arhid. Alexandru Moroianu


GALERIE FOTO