Hramul Catedralei Episcopale din Caransebeș – „Învierea Domnului”


Catedrala Episcopală din Caransebeș și-a sărbătorit hramul, astăzi, în Duminica Tomii. Prima dorinţă de a ridica la Caransebeş o catedrală episcopală a aparţinut patriarhului Miron Cristea.

În acest an a fost posibilă continuarea tradiției de a organiza hramul Catedralei Episcopale din Caransebeș întru-un mod festiv, dar totuși cu anumite reguli de igienă și distanțare fizică, datorate contextului pandemic. Un sobor de ierarhi, preoți și diaconi s-au rugat alături de credincioșii care au venit în această zi să participe la Sfânta Liturghie.

Înaltpreasfintitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaei, PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Galaction, Episcopul Alexandriei, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria și PS Nestor Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

„În pace ne-am putut ruga astăzi în această tânără și veșnică catedrală. Chiar dacă temelia ei a fost pusă cu câțiva ani în urmă toți care au fost astăzi aici sunt ziditorii catedralei vii din Caransebeș. Cuvânt de mulțumire pentru Preasfințitul Lucian pentru că a cuprins aproape toate provinciile românești, de la Mare până aici unde soarele seara îngenunchează la granița de vest a României și sfințește ziua”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Părintele Arhiepiscop Teodosie, care a vorbit despre hotărârea pe care trebuie s-o aibă fiecare om în credința în Învierea Mântuitorului. „Îndoiala este un păcat atât de greu că cine se îndoiește este un om împărțit. Bine este ca omul să creadă, dar cu hotărâre și nu cu jumătate de inimă, ci să fie cu toată viața alipit de Dumnezeu. Toți cei care nu vor să vină să-l vadă pe Domnul în fiecare duminică și sărbătoare sunt îndoielnici, nu sunt preocupați de Hristos care este viața noastră și care ne-a răscumpărat pe noi. Adevărul Învierii este cel mai mare, este culmea adevărurilor de credință, pentru că orice care crede că Iisus s-a întrupat, s-a schimbat la Față, că a trăit cu oamenii, a pătimit și a murit, dacă nu crede deplin în Învierea Domnului, este departe de adevărul suprem care trebuie să stăpânească mintea, inima și toată viața noastră”, a spus în cuvântul său ÎPS Teodosie.  

Sfânta Liturghie a fost împodobită prin răspunsurile liturgice date de cvintetul Anatoly al Filarmonicii din Brașov. La bucuria hramului au luat parte și oficialități locale.

„Cu mult drag și cu mult dor am organizat în acest an în Episcopia Caransebeșului «Zilele Credinței și Culturii», pentru că anul trecut nu am reușit să organizăm datorită pandemiei. Am început acest șir al manifestărilor spiritual-culturale cu hramul Catedralei noastre Episcopale, o catedrală mult visată de înaintașii noștri. Am fost astăzi într-un sobor de 10 arhierei, preoți și diaconi, dar și mulți credincioși, autorități, ctitori, închinători și binefăcători ai catedralei noastre”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

După Sfânta Liturghie a fost lansat albumul aniversar „Catedrala Episcopală din Caransebeș – mărturia unui vis împlinit”. Această carte-album a fost prezentată de părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului. „Construcția în sine și utilitatea Catedralei Episcopale din Caransebeș  confirmă faptul că acest edificiu este cel mai important edificiu de utilitate publică ce s-a construit în județul Caraș-Severin în ultimii 30 de ani. Fotografiile din acest album confirmă faptul că nu este doar un edificiu din zid, ci este în permanent împodobit de oameni”, a spus părintele consilier Casian.

Într-un mod restrâns a fost prezentat în fața Catedralei după sfânta slujbă și un moment artistic de promovare a folclorului tradițional bănățean.

Piatra de temelie a fost pusă după mulți ani la data de 27 octombrie 1996. După multă trudă din partea tuturor celor implicaţi, cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în 12 septembrie noua catedrală a Caransebeşului, cel mai de seamă aşezământ bisericesc al credincioşilor ortodocşi din Banatul de Munte a fost sfinţit. Părintele Patriarh i-a dat și al doilea hram pe „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. 

Întregul eveniment a fost transmis live pe pagina de Facebook a Catedralei Episcopale din Caransebeș.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro


GALERIE FOTO