Hramul Catedralei Episcopale din Deva

_DSC3769Astăzi, 29 iunie 2015, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Catedrala Ortodoxă din Deva și-a prăznuit cel de-al doilea hram, în cadrul Sfintei Liturghii arhierești săvârșită de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi avându-l în frunte pe Înalt Preasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

Îmbrăcându-se în haine de sărbătoare, Catedrala Episcopală din Deva s-a bucurat de prezența în mijlocul ei, prin mijlocirea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a unui ales sobor de ierarhi, preoți și diaconi, care au contribuit fiecare, prin dragostea lor frățească, la acest moment festiv al Episcopiei. Soborul de ierarhi participanți la această slujbă de prăznuire a hramului Catedralei a fost alcătuit din: Î.P.S. Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, P.S. Lucian, Episcopul Caransebeșului, P.S. Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, P.S. Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, P.S. Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, P.S. Visarion, Episcopul Tulcii, P.S. Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, P.S. Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei și P.S. Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În cuvântul de învățătură rostit cu prilejul hramului, Înalt Preasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a amintit celor prezenți la Sfânta Liturghie despre măsura extraordinară la care Sfinții Apostoli Petru și Pavel au ajuns, atât prin darul și misiunea lor de a propovădui Adevărul oamenilor, dar și prin martirajul acestora, prin care au mărturisit și prețuit cu însăși viața lor dreapta credință în Domnul nostru Iisus Hristos. Astfel, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să identifice în Sfinții Apostoli modele vrednice de urmat în propovăduirea și în apărarea dreptei credințe, punând început bun vieții lor duhovnicești.

La sfârșit, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a mulțumit atât celor care au binevoit a sluji la această mare sărbătoare a Episcopiei Devei și Hunedoarei, cât și tuturor celor implicați în buna desfășurare a hramului Catedralei și a manifestărilor prilejuite de „Zilele Culturii și Credinței la Deva”, îndemnându-i să fie tot la fel de sârguincioși în colaborarea și sprijinul lor față de Episcopie.

Cu prilejul sărbătoririi hramului, corul „Anastasis” al Catedralei Episcopale din Deva a susținut un mic concert, elogiind totodată împlinirea a 15 ani de laudă adusă lui Dumnezeu.

Manifestările legate de „Zilele Culturii și Credinței la Deva” continuă în seara aceasta, când va avea loc debutul festiv al simpozionului internațional „Postmodernismul – o provocare pentru creștinismul contemporan”, simpozion ce va începe la ora 17.00, în sala de festivități „Spiru Haret” a Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.


GALERIE FOTO