Hramul Catedralei mitropolitane din Sibiu


Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, a adunat mulțimi de credincioși la Catedrala mitropolitană din Sibiu unde au avut posibilitatea să se închine la moaștele sfântului ocrotitor al Transilvaniei și participe la Sfânta Liturghie oficiată de șapte arhierei și numeroși preoți și diaconi. Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, s-au aflat în sobor Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei și locțiitor de Episcop al Daciei Felix, și Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Împreună cu arhiereii au liturghisit consilieri eparhiali, protopopi, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și alți slujitori ai sfintelor altare.

La hramul Catedralei mitropolitane au fost prezente numeroase oficialități, amintind aici parlamentari, subprefectul județului Sibiu, Horațiu Marin, președintele Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, primarul Sibiului, Astrid Fodor, inspectorul școlar general al județului Sibiu, Claudia Mery Simtion, rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, generalul Ghiță Bârsan, vicepreședintele Academiei Române, dr. Alexandru Surdu și alți oaspeți.

Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

Sărbătoarea apostolatului

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Mitropolit Irineu care a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie și a vorbit despre însemnătatea sărbătorii Sfântului Apostol Andrei și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna.

„Între acești aleși ai lui Dumnezeu, între cei pe care Mântuitorul Iisus Hristos i-a pus să păstorească este și Sfântul Apostol Andrei, cel chemat de Dumnezeu cum vedem în Evanghelia de astăzi. El este acela care a înțeles glasul Mântuitorului Iisus Hristos, a înțeles că El este Mesia, a înțeles că El a venit în lume să propovăduiască Împărăția Cerurilor, a înțeles că El este Acela care poartă pe umerii Săi oaia cea pierdută, a înțeles cuvintele Domnului, a primit Duhul Sfânt la Cincizecime, a venit să vorbească în părțile noastre și iată că noi ne bucurăm de această mare chemare a lui Dumnezeu, căci dacă el este cel dintâi chemat și noi suntem chemați ca să moștenim Împărăția Cerurilor”, a spus ierarhul.

La sfârșitul Sfintei Liturghii IPS Mitropolit Laurențiu a mulțumit ierarhilor, preoților, oficialităților, oaspeților, pelerinilor și tuturor participanților la această mare sărbătoare a întregului Ardeal.

„Viața Sfântului Andrei Șaguna este pilduitoare pentru noi. A trăit doar 65 de ani, dar acești ani au fost foarte rodnici, o parte bună din viața sa dăruită fiind neamului românesc din Transilvania. I-a rânduit Dumnezeu să se nască la Mișcolț, să ajungă în Serbia, la Vârșeț, unde s-a desăvârșit teologic, apoi l-a trimis Dumnezeu aici, a fost vicar întâi și apoi episcop și s-a străduit foarte mult să ridice Biserica Ortodoxă din Ardeal la demnitatea pe care o avea Mitropolia Ardealului desființată în 1701. A reînființat Mitropolia Ardealului în 1864 și anul următor, lângă eparhia Aradului existentă deja, a mai adăugat încă o episcopie la Caransebeș punându-l ca episcop pe protopopul de Brașov, Ioan Popasu. Dăruirea lui de apostol a fost atât de mare încât noi ne bucurăm acum de roadele mijlocirii sale. El a lăsat atât de multe semne pe pământ aici pentru noi care sunt și astăzi lucrări spirituale, culturale și sociale”, a subliniat Părintele Mitropolit.

Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu o ceremonie de acordare a mai multor distincții.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro


GALERIE FOTO