Hramul istoric al Catedralei Mitropolitane din Iași


hram-catedrala_mitropolitana-iasi-foto_tudorel_rusu_6Catedrala Mitropolitană din Iaşi, cel mai mare sfânt locaş din capitala Moldovei, şi-a sărbătorit ieri, 2 februarie 2016, hramul istoric – praznicul împărătesc al Întâmpinării Domnului. Cu acest prilej, ierarhi și clerici  din toată țara, oficialități locale și județene, precum şi credincioşi din întreg cuprinsul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi-au îndreptat paşii spre catedrala ieșeană, care mai are încă două hramuri – Sfânta Cuvioasă Parascheva şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

La invitația Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și al Bucovinei, la sărbătoarea Catedralei Mitropolitane din Iași a participat și Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei. Din soborul de ierarhi prezenți au mai făcut parte: Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și al Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și al Bacăului, Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Nicodim al Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Părinte Calinic, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi al Bucovinei, a mulţumit ierarhilor şi preoţilor care au slujit la hramul Catedralei mitropolitane, evidențiind totodată chemarea pe care Biserica o adresează credincioşilor de sărbătoarea Întâmpinării Domnului: „Omul este chemat să-L aibă în interiorul său pe Dumnezeu, așa cum L-a purtat în brațe pe Pruncul Hristos bătrânul Simeon. Omul este ființa pe care Dumnezeu o iubește nespus și el, prin dedicarea sa către Creator, este chemat să răspundă la această iubire. (…) În această sărbătoare ne amintim și de ctitorii acestei catedrale – venerabilii mitropoliți Veniamin Costachi și Iosif Naniescu, cei care împreună cu ai lor colaboratori au decis ca hramul acestui locaș de cult să fie Întâmpinarea Domnului. În această zi este sărbătoarea întâmpinării lui Dumnezeu de către om, este sărbătoarea dedicării omului lui Dumnezeu. Este sărbătoarea îmbisericirii noastre continue, prin aducerea aminte în credință, faptă și făgăduință lui Dumnezeu, de botezul prin care am devenit creștini și de îmbisericirea noastră la 40 de zile de la naștere”. Mulţumiri au fost aduse, de asemenea, şi celor câteva sute de credincioşi care, prin prezenţa lor, au înfrumuseţat sărbătoarea hramului. De asemenea, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a amintit că pe data de 2 februarie este și Ziua Mondială a Tineretului Creștin Ortodox.


GALERIE FOTO


Sursa: doxologia.ro