Cu binecuvântarea și prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a avut loc sâmbătă, 4 iunie 2016, cea de-a treia întâlnire a tinerilor ortodocși din cuprinsul Eparhiei. Această ediție a adunat peste 300 de tineri din tot județul Hunedoara, aceștia, împreună cu profesorii și preoții însoțitori, fiind delegați ai miilor de elevi care au ales să-și împletească viața lor cu voia lui Dumnezeu. Gazda acestei ediții a fost, ca și anul trecut, municipiul Hunedoara prin Colegiul Național ”Iancu de Hunedoara”, al cărui local a fost pus la dispoziție cu generozitate și amabilitate de către domnul profesor dr. Dan Marinescu.
Întâlnirea a debutat cu conferința susținută de către domnul profesor Laurențiu Dumitru, o figură reprezentativă a laicatului ortodox din țara noastră, misionar al credinței în rândul adolescenților, care a lansat provocarea întrebând: ”Ce-ar fi fost lumea fără Înviere?”. Subiectul, deși vast în teologie, a fost foarte bine structurat, astfel încât cei prezenți au putut să-și lămurească aspecte ale credinței creștine.
Întâmpinat cu aplauze și cu bucurie de către tineri, Întâistătătorul Episcopiei, Preasfințitul Părinte Gurie, a ajuns repede la inima celor prezenți, prin cuvintele pline de căldură adresate lor: ”Chiar dacă vremea este atât de capricioasă, chiar dacă plouă și nori negrii sunt deasupra noastră, pentru mine este o zi senină și asta datorită zâmbetului vostru și a tinereții pe care o revărsați și pe care le resimt ca niște raze de soare. Îndemnul nostru este să rămâneți la fel de tineri și să răspândiți bunătate, dragoste, pace, să fiți în continuare exemple pentru colegii voștri atât în învățătură cât și în comportament. Vă felicit pe toți pentru strădania depusă și în acest an școlar și vă îndemn să păstrați legătura permanentă cu Dumnezeu, prin dascălii și preoții voștri!”. După acest cuvânt de întâmpinare, s-a trecut la premierea a 46 de elevi care au obținut locuri pe podium la Olimpiadele Județeană și Națională de Religie, fiecare dintre ei primind diplome, cărți și o sumă de bani. De asemenea, au fost premiați câștigătorii locului I din cadrul concursului național ”Biserica și Școala din sufletul meu” organizat de Patriarhia Română. Cei 9 elevi din municipiul Brad au reprezentat eparhia noastră în ziua de 21 Mai, cu ocazia hramului istoric al Catedralei Patriarhale din București, fiind însoțiți de coordonatorii lor, pr. Alexandru și prof. Irina Letea. Tot la acest moment festiv a fost premiată și câștigătoarea concursului de eseistică creștină organizat de episcopia noastră, ”Eu și Tu! Comuniunea în care ne regăsim identitatea”, în persoana elevei Mihuleț Iulia. Diplomele au fost oferite atât de Episcopia Devei și Hunedoarei, cât și de Inspectorul Școlar Județean, reprezentat la acest eveniment de către pr.prof.dr. Gabriel Valeriu Basa, inspectorul pentru disciplina Religie.
După bucuria provocată de împărțirea binemeritatelor daruri, Preasfințitul Părinte Gurie a ținut să amintească celor prezenți că, de fapt, cea mai mare bucurie este aceea de a putea iubi, de a dărui în permanență celorlalți cel mai înalt sentiment al omului. Citind tinerilor pasajul biblic ce este un imn dedicat iubirii, de la I Corinteni 13, arhipăstorul hunedorean a propus tuturor ca aceste rânduri să devină ca un motto al vieții tuturor: ”V-am citit aceste rânduri pentru a vă aminti care este rolul nostru pe pământ. Aceste cuvinte frumoase despre iubire, deși aparțin Sfântului Apostol Pavel, provin din îndemnul-poruncă al Mântuitorului nostru Iisus Hristos – Poruncă nouă vă dau vouă: Să vă iubiți unul pe altul, precum Eu v-am iubit pe voi (Ioan 13, 34). Nu este, așadar, un sfat oarecare, ci este o lege, o poruncă dată de chiar Domnul nostru, pe care se cade să o împlinim cu toții, oricând”.
Tinerii prezenți la această întâlnire au fost implicați în multe jocuri interesante, potrivite vârstei lor, sub coordonarea doamnelor Adriana Prodan și Alexandra Raț și a membrilor Centrului Local Deva a Cercetașilor României. La sfârșitul programului, cei prezenți au cântat împreună cu solistul Alex Costa și cu trupa Instinct din Orăștie. Masa le-a fost oferită cu amabilitate de către doamna Ani și de ajutoarele dânsei de la cantina Colegiului Tehnic ”Matei Corvin”. Sucurile, apa, produsele de patiserie și prăjiturile au fost oferite ca dar de doamna Natalia Crișan și domnul Sorin Modârcă. Pentru această întâlnire, un aspect aparte îl reprezintă faptul că, au fost pregătite 100 de pâini coapte pe vatră în cuptorul schitului Sf. Ierarh Nectarie din localitatea Nandru, județul Hunedoara.
Tuturor celor implicați – preoți, profesori, elevi, părinți și persoane care doresc să rămână anonime – echipa Sectorului de Învățământ și activități cu tineretul din cadrul Episcopiei Devei și Hunedoarei le adresează mii de mulțumiri și multe bucurii duhovnicești.
GALERIE FOTO