Întâlnirea tinerilor ortodocși din Episcopia Devei și Hunedoarei


Cu binecuvântarea, prin purtarea de grijă și în prezența Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a avut loc vineri, 1 iunie 2018, cea de-a cincea întâlnire a tinerilor ortodocși din cuprinsul eparhiei hunedorene. Această ediție a adunat peste 350 de tineri din tot județul Hunedoara, aceștia, împreună cu profesorii și preoții însoțitori, fiind delegați ai miilor de elevi care au ales să-și împletească viața lor cu voia lui Dumnezeu. Gazda acestei ediții a fost Mănăstirea Crișan, prin dragostea și amabilitatea Părintelui Arhimandrit Visarion, exarh al așezămintelor monahale din eparhie, și a Părintelui Arhimandrit Spiridon, starețul străvechiului așezământ monahal hunedorean.

Întâlnirea a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii la altarul de vară al sfintei mănăstiri Crișan, de către Preasfințitul Părinte Episcop Gurie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în cadrul căreia s-au împărtășit mulți dintre tinerii prezenți. Întâmpinat cu bucurie de către tineri, Întâistătătorul Episcopiei, Preasfințitul Părinte Gurie, a ajuns repede la inima celor prezenți, prin cuvintele pline de căldură adresate lor la finalul Sfintei Liturghii: „Pentru mine fiecare întâlnire cu voi este ca o zi senină și asta datorită zâmbetului vostru și a tinereții pe care o revărsați și pe care le resimt ca pe niște raze de soare. Îndemnul meu este să rămâneți la fel de tineri și să răspândiți bunătate, dragoste, pace, să fiți în continuare exemple pentru colegii voștri, atât în învățătură, cât și în comportament. Vă felicit pe toți pentru strădania depusă și în acest an școlar și vă îndemn să păstrați legătura permanentă cu Dumnezeu, prin dascălii și preoții voștri!”. De asemenea, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a ținut să amintească celor prezenți că, de fapt, cea mai mare bucurie este aceea de a putea iubi, de a dărui în permanență celorlalți cel mai înalt sentiment al omului. Citind tinerilor pasajul biblic ce este un imn dedicat iubirii, de la I Corinteni 13, arhipăstorul hunedorean a propus tuturor ca aceste rânduri să devină ca un motto al vieții tuturor: „V-am citit aceste rânduri pentru a vă aminti care este rolul nostru pe pământ. Aceste cuvinte frumoase despre iubire, deși aparțin Sfântului Apostol Pavel, provin din îndemnul-poruncă al Mântuitorului nostru Iisus Hristos – Poruncă nouă vă dau vouă: Să vă iubiți unul pe altul, precum Eu v-am iubit pe voi (Ioan 13, 34). Nu este, așadar, un sfat oarecare, ci este o lege, o poruncă dată de chiar Domnul nostru, pe care se cade să o împlinim cu toții, oricând”.

După acest cuvânt, s-a trecut la premierea celor 28 de elevi care au obținut locuri pe podium la Olimpiadele Județeană și Națională de Religie, fiecare dintre ei primind diplome, cărți și o sumă de bani. De asemenea, au fost premiați cei 6 câștigători ai concursului național „Cultură și spiritualitate”.

Întâlnirea a continuat apoi cu conferința intitulată „Dragostea, unitate și libertate”, susținută de Părintele profesor Constantin Necula de la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. Subiectul, de interes pentru tineri, a ridicat numeroase întrebări din partea acestora, întrebări la care îndrăgitul invitat a răspuns cu răbdare, cu dragoste și cu umorul său caracteristic.

După masa de prânz servită în incinta mănăstirii după o tradiție a locului, masă a bucuriei și comuniunii, tinerii prezenți s-au reîntors la altarul de vară, unde au ascultat câteva piese muzicale folk, interpretate de grupurile de tineri THE STORY și ALGORTITM, grupuri care activează în cadrul centrului de tineret ORTHOCAFFE DEVA. În continuare, tinerii prezenți la această întâlnire au fost implicați în multe jocuri interesante, potrivite vârstei lor, sub coordonarea doamnei Adriana Prodan, președinte APOR Deva și lider local al Cercetașilor României și a membrilor Centrului Local Deva al Cercetașilor României, ajutați de voluntarii Centrului de Tineret OrthoCaffe al Episcopiei Devei și Hunedoarei, aflați sub coordonarea domnului Alexandru Vlad. La finalul întâlnirii, tinerii s-au deplasat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Țebea, unde au vizitat mormântul lui Avram Iancu și gorunul lui Horia.

Tuturor celor implicați – preoți, profesori, elevi, părinți și persoane care doresc să rămână anonime – echipa Sectorului de Învățământ și activități cu tineretul din cadrul Episcopiei Devei și Hunedoarei le adresează mulțumiri, dorindu-le multe bucurii duhovnicești.


GALERIE FOTO