Învierea Domnului la Catedrala Episcopală din Deva

EPDH_12.04.2015-60Astăzi, 12 aprilie 2015, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie a Paștilor la Catedrala Episcopală cu hramul „Sfântul Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, înconjurat fiind de un ales sobor de preoți și diaconi.

Slujba de Înviere a debutat prin citirea canonului Sâmbetei celei Mari, apoi, la miezul nopții, mulțimea de credincioși a primit Sfânta Lumină a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos din făclia Preasfințitului Părinte Gurie. Cu mila și ajutorul lui Dumnezeu și prin purtarea de grijă a Înalt Preasfințitului Părinte Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, și credincioșii din celelalte eparhii ale mitropoliei s-au bucurat anul acesta de minunatul dar al primirii Sfintei Lumini ce s-a pogorât la Biserica Sfântului Mormânt al Domnului nostru Iisus Hristos din Ierusalim, prin faptul că Arhipăstorul Ardealului a mijlocit aterizarea la Sibiu a aeronavei ce a adus Sfânta Lumină în România. Delegația din partea Episcopiei Devei și Hunedoarei care a primit și a împărțit Sfânta Lumină parohiilor și reprezentanților protopopiatelor hunedorene a fost reprezentată de Preacuviosul Părinte Consilier Andrei Coroian și Preacucernicul Părinte Protopop de Deva, Petru Costa.

După primirea Sfintei Lumini, a fost citită Evanghelia Învierii în cadrul slujbei de Înviere, pe o scenă special amenajată în fața catedralei episcopale. Mulțimea de credincioși s-a bucurat apoi de cuvântul pastoral la marele Praznic al Învierii Domnului al Preasfințitului Părinte Gurie, apoi soborul de slujitori a cântat în fața mulțimii de credincioși Canonul Învierii, slujba Învierii fiind continuată până dimineață cu săvârșirea în catedrala episcopală a Sfintei Liturghii a Învierii dătătoare de viață a Domnului și Dumnezeului nostru Iisus Hristos, Cel care a biruit moartea prin Însăși Moartea Sa și ne-a eliberat pe noi, oamenii, de sub robia păcatului, dăruindu-ne nădejdea vieții celei veșnice în Împărăția lui Dumnezeu.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția sa a mulțumit tuturor celor prezenți și i-a binecuvântat, urându-le cu bucurie salutul creștinesc de „Hristos a înviat!”. Preasfințitul Părinte a amintit credincioșilor de marele dar pe care Mântuitorul nostru Iisus Hristos ni l-a făcut prin Moartea și Învierea Sa și i-a îndemnat să urmeze întru totul vieții lui Hristos, pentru a fi părtași bucuriei celei veșnice de a fi fii ai lui Dumnezeu și moștenitori ai Împărăției Sale.

De asemenea, în incinta catedralei episcopale, a avut loc o expoziție de ouă încondeiate și de icoane pictate pe sticlă. Din aceeași expoziție a făcut parte și icoana Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, realizată prin metoda mozaicului. Ouăle încondeiate, icoanele pictate pe sticlă și icoana Învierii au fost realizate de către copilași din cadrul grupelor de cateheză ale catedralei episcopale cu hramul „Sfântul Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, sub coordonarea părintelui Marius Iovan.

 HRISTOS A ÎNVIAT!GALERIE FOTO