Liturghie arhierească în parohia „Bunavestire” din Deva

EPDH_22.03.2015-60Duminică, 22 martie 2015, a patra din Postul cel Mare, închinată Sfântului Ioan Scărarul, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii în biserica cu hramul „Bunavestire” din parohia Deva II, protopopiatul Deva.

În această duminică, a patra a Postului Mare, Sfânta noastră Biserică a rânduit ca să fie cinstit Sfântul Ioan Scărarul, autorul binecunoscutei lucrări intitulate „Scara”, în care ni se prezintă un model de ascensiune duhovnicească, model în care smerenia și iubirea sunt socotite virtuți fundamentale, indispensabile creștinului în calea sa spre mântuire.

În cadrul Sfintei Liturghii, la momentul potrivit, a urmat hirotonia întru preot a preacucernicului părinte diacon Trifan Dumitru, care va păstori credincioșii parohiei cu hramul „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Săulești, protopopiatul Orăștie. Preasfinția sa a amintit noului slujitor că misiunea ce-i este încredințată es
te una dintre cele mai grele misiuni ce pot fi îndeplinite, cu ajutorul lui Dumnezeu, de către om și faptul că „dacă o persoană este responsabilă în fața lui Dumnezeu doar de faptele sale, pe umerii preotului stă povara faptelor tuturor credincioșilor încredințați lui spre cârmuire”.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Gurie a tâlcuit pericopa evanghelică ce s-a citit în această duminică, accentuând faptul că neputința tămăduirii tânărului ce era posedat de un duh „mut și surd” a venit ca urmare a credinței slabe a celor care se rugau pentru vindecarea acestuia. Cuvintele „Cred, Doamne, ajută necredinței mele” subliniază tocmai acest fapt, că este prezentă totuși o urmă de credință, însă una slabă, neîntărită duhovnicește. Însă mila și ajutorul lui Dumnezeu vine în ajutorul omului și îl întărește, chiar dacă este slab în credință, după cuvântul Evangheliei: „Dacă veți avea credință cât un grăunte de muștar, veți zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo, și se va muta; și nimic nu va fi vouă cu neputință” (Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 17, versetul 20).


 

GALERIE FOTO