Maestrul Viorel Cosma – Patriarhul muzicologiei românești (30 martie 1923 – 15 august 2017)


Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj de condoleanțe care a fost citit la slujba de înmormântare a Profesorului Viorel Cosma, joi, 17 august 2017:


Cu întristare am aflat vestea trecerii din această viaţă, în ziua de 15 august 2017, a maestrului Viorel Cosma, personalitate de excepție a culturii şi vieţii muzicale româneşti, distins muzicolog, lexicograf, critic muzical şi profesor.

Maestrul Viorel Cosma s-a născut la data de 30 martie 1923, în Timişoara, unde şi-a început studiile muzicale, pe care le-a continuat şi desăvârşit la Conservatorul din Bucureşti (1945-1950). După absolvirea Conservatorului, a desfășurat o strălucită carieră didactică de peste cinci decenii, predând la Conservatorul Alberto della Pergola din București (1945-1947), la liceele de muzică Dinu Lipatti și George Enescu din Capitală (1951-1964), la Universitatea Națională de Muzică și Universitatea Hyperion din București (1951-1999). Între anii 1972-1973, şi-a desăvârşit specializarea, urmând cursurile de muzicologie ale profesorului Martin Ruhnke, profesor în cadrul Departamentului de Muzicologie al Universităţii Friedrich-Alexander din Erlangen-Nürnberg.

Maestrul Viorel Cosma este autorul unei opere monumentale, impresionantă prin întindere, prin bogăție și profunzime de conținut. Preocupările sale au îmbrăţişat mai multe domenii ale artei muzicale: muzicologia, critica muzicală, lexicografia, didactica muzicală și activitatea dirijorală. Certele sale contribuţii ştiinţifice sunt conţinute în cele peste 100 de volume și 5000 de articole, studii și eseuri al căror autor este.

Cercetările sale asupra unor personalităţi din istoria muzicii româneşti – Ioan Căianu, Dimitrie Cantemir, Nicolae Filimon, Ciprian Porumbescu, Gavriil Musicescu, Eusebie Mandicevschi, Ion Vidu, Teodor Burada, Ivan Iovanovici, George Enescu, Sergiu Celibidache și alții – reprezintă contribuţii fundamentale în domeniul muzicologiei. În mod deosebit, i-au adus aprecierea naţională şi internaţională cele 14 volume închinate vieţii şi creaţiei componistice a lui George Enescu.

De asemenea, maestrul Viorel Cosma este considerat fondatorul cercetării moderne în domeniul lexicografiei, fiind, de altfel, şi titularul primei catedre de lexicografie din cadrul Academiei Naţionale de Muzică din Bucureşti (1993). La capătul unei cercetări perseverente, întinse pe mai multe decenii, maestrul Viorel Cosma a dăruit muzicii româneşti o monumentală sinteză, în zece volume, însumând peste 2800 de pagini, intitulată Muzicieni din România (1989-2012), lexicon în care figurează circa 1500 de compozitori, muzicologi, critici muzicali, profesori, folcloriști, editori și copiști români. Articole ample a dedicat profesorul Viorel Cosma reprezentanţilor muzicii bisericeşti – psalţi, dascăli de psaltichie, copişti de manuscrise muzicale, compozitori de cântări corale bisericești, profesori de muzică bisericească, istorici ai muzicii sacre, traducători și ostenitori care au contribuit la „românirea” muzicii bisericești de origine bizantină și la permanenta îmbogățire a repertoriului muzicii religioase.

Personalitate prodigioasă a culturii române, maestrul Viorel Cosma s-a bucurat de recunoaștere pe plan național și internațional. În semn de preţuire, profesorul Viorel Cosma s-a aflat de 12 ori între laureaţii premiilor Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, decernându-i-se Marele Premiu în anul 2003, Premiul Academiei Române în anul 1974 și Premiul Naţional pentru Artă în anul 2008. De asemenea, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică din Chişinău şi al Universităţii de Arte George Enescu din Iaşi în anul 2013. La data de 5 iulie 2013, la împlinirea vârstei de 90 de ani, ca o încununare a întregii activităţi, a primit din partea Preşedinției României, Ordinul Național „Steaua României” – în grad de Cavaler.

Profesorul Viorel Cosma a fost membru a numeroase societăţi de muzicologie şi asociaţii profesionale de peste hotare (Georg Friedrich Händel Gesellschaft din Halle, The International Musicological Society din Basel, Gesellschaft für Musikforschung din Kassel, Société Française de Musicologie din Paris, Société Fryderyk Chopin din Varşovia). I s-au acordat distincțiile: Ordinul Meritul Cultural al Poloniei (1972), Medalia comemorativă Bartók Béla (1982), Premiul Internaţional al criticii muzicale ARTISJUS din Budapesta (1984) şi International Man of the Year (Cambridge, 1992). Din 24 ianuarie 2004 a fost membru corespondent al Academiei Pontificale Tiberina (Pontificia Accademia Tiberina) din Roma. A participat la numeroase manifestări ştiinţifice, a conferenţiat la prestigioase universităţi europene şi americane şi a colaborat la volume colective de lexicografie.

Aprecierea deosebită de care maestrul Viorel Cosma s-a bucurat din partea Bisericii Ortodoxe Române s-a exprimat, la cel mai înalt nivel, prin acordarea, în anul 2003, a Crucii Patriarhale şi, la data de 28 martie 2013, a Ordinului Sfinții Împărați Constantin și Elena al Patriarhiei Române.

„Patriarhul muzicologiei românești”, cum a fost numit de vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, rămâne în amintirea celor care l-au cunoscut ca un erudit cercetător, devotat ştiinţei şi culturii române, riguros şi tenace, întotdeauna binevoitor şi foarte modest.

În aceste momente de întristare, ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Cel înviat, să odihnească sufletul lui împreună cu drepţii în Împărăţia Sa, în lumina şi iubirea Preasfintei Treimi, iar pe cei îndoliați și îndurerați să îi întărească întru nădejdea Învierii de obște.

Veșnică să-i fie pomenirea!

Cu părintești binecuvântări și condoleanțe pentru familia îndoliată,

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

© Radio România Cultural