Manifestare națională la Dupăpiatră-Cheia


Din încredințarea Preasfinţitului Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Duminică, 2 iulie 2023, Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei a participat la a 51-a ediție a manifestării cu caracter religios, cultural, istoric şi patriotic intitulată „Întâlnirea moților cu istoria”, desfășurată în satul Dupăpiatră-Cheia din comuna Buceș. Sărbătoarea de la Dupăpiatră amintește an de an de evenimentele petrecute la 18-19 mai 1849, când trupele maghiare au încercat să se retragă din faţa românilor, iar moţii, însuflețiți de exemplul personal al venerabilului preot ortodox Simion Groza din Rovina şi sub conducerea lui Avram Iancu, au luptat şi au învins.

Preasfinția Sa, împreună cu soborul de preoți, a săvârșit slujba Parastasului pentru toţi eroii și martirii neamului românesc, iar apoi au fost depuse coroane de flori din partea reprezentanților autorităților centrale, județene și locale la Crucea ridicată în amintirea victoriei românilor, pe care stă scris „Aici românii moți, sub conducerea lui Avram Iancu și a tribunilor săi, au luptat și au învins la 19 mai 1849. Honor et patria”.

Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul a vorbit despre importanța educației și credinței în Hristos moștenite din familie, pentru a naște eroi și sfinți, o familie sănătoasă din punct de vedere moral și duhovnicesc fiind o binecuvântare pentru societate și semeni. După rostirea alocuțiunilor, fanfara Armatei a intonat cântece patriotice, iar apoi a urmat defilarea gărzii de onoare.


GALERIE FOTO