Manifestare Națională la Dupăpiatră-Cheia – județul Hunedoara


EPDH_02.07.2017_Manifestare Dupapiatra-5Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Gurie, Episcopul Devei şi al Hunedoarei, duminică, 2 iulie 2017, în satul Dupăpiatră-Cheia din comuna Buceș, a avut loc slujba Parastasului pentru toţi eroii și martirii neamului românesc, oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Preacucernicul părinte protopop Ioan Petru Diniş, cu ocazia celei de-a 45-a ediţii a manifestării „Întâlnirea moților cu istoria”, manifestare cu caracter religios, cultural, istoric şi patriotic.

Sărbătoarea de la Dupăpiatră amintește an de an de evenimentele petrecute la 18-19 mai 1849, când trupele maghiare au încercat să se retragă din faţa românilor, iar moţii însuflețiți de exemplul personal al venerabilului preot ortodox Simion Groza din Rovina şi sub conducerea lui Avram Iancu, au luptat şi au învins. În amintirea acestei victorii, în 1972, pe versantul drept al strâmtorii de la Cheia a fost ridicată o cruce pe care stă scris: „Aici românii moți, sub conducerea lui Avram Iancu și a tribunilor săi, au luptat și au învins la 19 mai 1849. Honor et patria”.

Aici, moţii din Ţara Zarandului şi nu numai, se adună în prima duminica a lunii iulie, în semn de respect şi de recunoştinţă, să apere memoria celor ce s-au jertfit pentru apărarea credinţei, a dreptăţii sociale şi a libertăţii naţionale.

În mesajul transmis cu acest prilej de reprezentantul Episcopiei Devei și Hunedoarei, Preacucernicul părinte protopop Ioan Petru Diniş, a subliniat importanța comemorării acestor evenimente istorice din trecutul zbuciumat al țării noastre pentru faptul că ele constituie de fiecare dată momente de adâncă și sfântă meditație. De asemenea, a precizat că pentru întreaga țară a Transilvaniei rămân cheia: Dupăpiatră și Țebea, căci prin acești plămâni naționalismul respiră prin venele noastre.

Preot Paroh Mihai Ioan Todoran


GALERIE FOTO