Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Gurie, Episcopul Devei şi al Hunedoarei, în ziua de duminică, 3 iulie 2016, în satul Dupăpiatră-Cheia din comuna Buceș, a avut loc slujba parastasului pentru toţi eroii și martirii neamului românesc, oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu preacucernicul părinte Florin Dobrei, Consilier cultural al Episcopiei Devei şi Hunedoarei şi cu părintele protopop Ioan Petru Diniş, cu ocazia celei de a 44-a ediţie a manifestării „Întâlnirea moților cu istoria”.
Manifestarea a debutat cu imnul de stat al României, interpretat de o fanfară militară, apoi au urmat depunerile de coroane la crucea „Crăișorului munților”, Avram Iancu, din partea autorităţilor statului şi ale oficialităţilor.
În prima duminică a lunii iulie, de 44 de ani, moţii din Ţara Zarandului şi nu numai, se adună în semn de respect şi de recunoştinţă să apere memoria celor ce s-au jertfit pentru apărarea credinţei, a dreptăţii sociale şi libertăţii naţionale.
Sărbătoarea de la Dupăpiatră amintește, an de an, de evenimentele petrecute la 18-19 mai 1849, când trupele maghiare au încercat să se retragă din faţa românilor, iar moţii însuflețiți de exemplul personal al venerabilului preot ortodox Simion Groza din Rovina, au luptat şi au învins. În amintirea acestei victorii, în 1972, pe versantul drept al strâmtorii de la Cheia a fost ridicată o cruce pe care stă scris: „Aici românii moți, sub conducerea lui Avram Iancu și a tribunilor săi, au luptat și au învins la 19 mai 1849. Honor et patria”.
În mesajul transmis cu acest prilej de reprezentantul Episcopiei Devei și Hunedoarei, preacucernicul părinte Florin Dobrei a subliniat importanța comemorării evenimentelor zbuciumate din istorie și care ar trebui să constituie prilejuri de adâncă meditație și o lecţie de demnitate. De asemenea, s-a precizat că Dupăpiatră și Ţebea, sărbătorile craiului neîncoronat al Apusenilor, Avram Iancu, sunt cei doi plămâni ai Ardealului străbun, prin care România mai respiră încă un naționalism neîntinat și autentic. Aici, moții s-au aplecat cu respect și adâncă recunoștință în fața înaintașilor, bărbați, femei și copii care, cu mijloace de luptă improvizate, dar cu mare dragoste de libertate și de neam, au reușit să strivească o armată bine organizată, bine echipată și bine instruită, sărbătorind astfel 167 de ani de la eroicele evenimente.
Preot Paroh Todoran Mihai Ioan
GALERIE FOTO