Miniproiect cu caracter misionar-filantropic la Parohia Aurel Vlaicu

       CAN_0939Între manifestările  programate cu prilejul  „Anului  omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii“ , Sectorul teologic‐educațional  a organizat Concursul naţional de miniproiecte cu caracter misionar‐filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”.  Copiii din grupul de cateheză ai Parohiei  cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Aurel Vlaicu, Protopopiatul Ortodox Orăştie, Episcopia Devei şi Hunedoarei, implicaţi în programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”, s-au implicat în proiectul: Calea postului  ~ Scara virtuţilor de pe pământ la cer, activităţile din acest proiect fiind coordonate de către de preotul Avram Daniel.

         Pe parcursul lunilor februarie – martie  2015, un număr de 28 copii  au luat parte la mai multe activităţi teoretice şi practice legate de cunoaşterea  istoricului comunităţii parohiei şi a bisericii parohiale din Aurel Vlaicu; catehizarea şi educaţia religioasă în viaţa parohiei noastre; păstrarea şi mărturisirea unităţii de credinţă ortodoxă; participarea activă la evenimentele din parohie.

      Pe lângă catehezele despre importanţa misiunii în parohie şi mănăstiri sub aspect sacramental-liturgic, misionar-pastoral, cultural-educaţional, social-filantropic, susţinerea  financiară a proiectului s-a făcut  prin  donaţii şi contribuţii  benevole ale credincioşilor  dar şi prin  atragerea unor sponsori din comunitate. Copiii au pregătit buchete de ghiocei şi alte flori care vestesc  venirea  primaverii  şi  200 de marţişoare  din aţă şi ace pentru croşetat  şi felicitări pe carton şi hârtie colorată asortată sub atenta supraveghere a voluntarilor. În comunitate aceşti elevi  au învăţat  să pregătească diverse reţete de post cu specific local. „Micii brutari“  au pregătit  peste 150 de „Mucenici  moldoveneşti” şi alte produse de post care mai pe urmă au fost împărţite celor  25  de  persoane bolnave, vârstnice şi singure din  parohie  copiii  dăruindu-le  marţişoare , felicitările colorate şi flori.   Vineri,  20  martie 2014, copiii ajutaţi de voluntari  au gătit  un meniu de post  pentru un număr de 15 bătrâni de la Centrul rezidenţial pentru persoane vârstince coordonat de „Asociaţia Samaritenii orăştieni” din Orăştie.

         În  ziua de sâmbătă,  21 martie 2015 , a fost organizat  un pelerinaj  pentru tinerii  din grupul de cateheză la Schitul „Duminica Sfinţilor Români” – Grădiştea de Munte. Tinerii  au participat la Sfânta Liturghie, doamna Maria Alionescu, ctitor al schitului, a vorbit despre istoricul locului şi importanţa educaţiei religioase din familie, iar maica stavroforă le-a vorbit copiilor despre  „ascultarea“ în mănăstire. Părintele duhovnic Eftimie le-a vorbit depre  misionarismul monahal azi, solidaritătea  misionară între parohie şi mănăstire în găsirea răspunsurilor la criza morală, socială, educaţională  în care se află lumea  secularizată de azi şi importanţa pelerinajului la mănăstiri.


GALERIE FOTO