Ministrul Educației către tineri: Vă încurajez ca dimensiunea spirituală să fie parte integrantă din viața voastră


Ministrul-EducațieiMesajul Ministrului Educației Mircea Dumitru la ceremonia de deschidere #ITO2016:

Prea Fericite Părinte Patriarh,

Înalt Prea Sfinţiile Voastre,

Prea Sfinţiile Voastre,

Domnule Consilier Prezidential,

Distinşi participanţi,

Sunt deosebit de bucuros să mă aflu astăzi în mijlocul atâtor tineri, participanți la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși! Vă felicit pentru realizarea și desfășurarea acestui eveniment anual, pe care țara noastră îl găzduiește, reunind tineri din toată țara și din străinătate.

Participarea unui număr atât de mare de tineri, sub aceleași valori și preocupări, este o reușită în sine și consider că acest tip de evenimente, care amintesc celor prezenți de aspectele care ne aseamănă și ne apropie, ar trebui să fie mai frecvente și nu doar în rândul tinerilor.

Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși din acest an oferă participanților oportunitatea de a discuta, în seria de activități propuse în cadrul evenimentului, despre relația tinerilor cu Biserica, respectiv rolul, locul și importanța tinerilor în viața Bisericii.Temele propuse dezbaterilor aduc în atenție preocupările tinerilor din această perioadă pe care o traversăm.

Mesajul meu este unul de încurajare pentru ceea ce desfășurați în aceste zile de început de septembrie și doresc să subliniez importanța implicării voastre, a tinerilor,în viața comunităților din care veniți. Vă încurajez ca dimensiunea spirituală să fie parte integrantă din viața voastră, alături de ceea ce faceți și sunteți din punct de vedere fizic, intelectual, emoțional.

Legătura cu Dumnezeu este foarte personală și se cultivă zi de zi, devenind mai clarificați cu privire la sensul vieții și la natura și calitatea relațiilor interumane pe care le avem cu cei din jur, în toate demersurile noastre.

Voluntariatul, în cadrul comunității voastre sau la activități specifice, este atât un cadru de participare și implicare în viața socială, cât și o manieră de a învăța lucruri noi, completând ceea ce învățați la școala sau la universitate. Este o învățare practică cu impact pe toate planurile și cred că este și o modalitate prin care puteți fi aproape de Biserică, sprijinind activitățile sociale și educaționale ale acesteia la nivel de comunitate locală.

Așadar, vă încurajez să fiți sau să deveniți voluntari, e mare nevoie de implicare voluntară mai ales din rândul tinerilor, implicare generată din dorința de a face lucruri bune, de a contribui și de a participa la dezvoltarea societății!

Am credința că tinerii sunt ambasadori ai dezvoltării locale și că prin voi și prin inițiativele voastre veți aduce acea dezvoltare de care comunitățile locale au nevoie. Acestea au nevoie și de energia voastră, de motivația și de capacitățile voastre, de ideile și inițiativele care să modeleze realitatea,ducând-o la un alt nivel. Chiar dacă tinerii, la momentul studiilor, vin în marile orașe pentru a învăța și a se dezvolta, revenirea și implicarea în comunitățile locale este la fel de importantă, pentru a da mai departe din experiența și cunoștințele dobândite.

În final, aș dori să apreciez că acest eveniment în care vă aflați zilele acestea este un excelent prilej de învățare și vă doresc să-l valorificați din toate punctele de vedere: fie că veți cunoaște tineri ca și voi, din alte zone, fie că veți dezbate și veți aprofunda puncte de vedere similare sau diferite, fie că veți afla cum puteți realiza lucruri împreună sau iniția proiecte în comunitățile voastre. Toate acestea sunt rezultate pe care numai o astfel de întâlnire le poate genera și vă felicit încă o data pentru acest eveniment impresionant !

Ministru Mircea Dumitru

Foto: Ziarul Lumina


Preluare de pe Basilica.ro